Abhyanga – ajurvedska masaža

Abhyanga - ajurvedska masaža

Piše: Neda Karalejić

Abhyanga – masaža čitavog tela toplim uljem, praksa je nege koja se već hiljadama godina koristi u ajurvedi. Reč sanskrita Sneha može se prevesti kao „ulje“ i kao „ljubav“. Veruje se da su efekti Abhyange slični onima koji se dobijaju kada je neko preplavljen ljubavlju. Ono što je najlepše kod ove drevne tehnike, jeste da ne morate da posećujete luksuzne spa centre, već jednostavno i pristupačno sami darujete sebe blagodetima Abhyanga-samomasaže.

Nanošenje ulja na telo ima dugu istoriju širom sveta. Još u drevnom Egiptu se smatralo da ulje ima i duhovna i fizička svojstva. Ova praksa postoji i u mnogim drugim tradicijama i regionima, uključujući grčku mitologiju, autohtonu Australiju, određene istočnoafričke zajednice, kao i budizam, hinduizam, hrišćanstvo. U mnogim od ovih kultura smatralo se da pomazanje ima lekovita svojstva, uključujući i ajurvedu.

Odvojiti vreme za sebe da izvedete Abhyangu čin je ljubavi, način da poštujete svoj um, telo i duh i ponašate se prema njima s pažnjom koju zaslužuju. To je takođe način da se održavate u optimalnom zdravlju i ravnoteži putem kože, koju ajurveda prepoznaje kao veliki i važan organ i sredstvo za dosezanje naših unutrašnjih organa. Koža je i zaštitni štit i kapija za hranjenje našeg tela kroz pore.

Samomasaža vas vraća u ravnotežu, šta god da doživljavate. Povećava cirkulaciju, stimuliše funkciju organa, pomaže vašem telu da se detoksikuje i poboljšava san. Takođe ima mnoge druge potencijalne koristi, poput usporavanja starenja, nege kože ili sprečavanja povreda. Ona je jedan od najefikasnijih načina za smirivanje anksioznosti izazvane savremenim životom.

Abhyanga - ajurvedska masaža

Ajurveda preporučuje da potrošite najmanje petnaest minuta na samomasažu. Možete je praktikovati ujutru, kada je sjajan okrepljujući početak dana, ili uveče, kako biste se rasteretili, pročistili i pripremili za kvalitetan san.

Budući da koža upija sve što se na nju nanosi, koristite kvalitetna i po mogućnosti organska ulja. Dobro pravilo je da izbegavate da na kožu stavljate bilo šta što ne biste pojeli.

Preporuke za učestalost i vrstu ulja prema tipu doshe su:

  • Vata (suva koža) – 4 do 5 puta nedeljno. Koristite teška ulja poput bademovog, susamovog ili avokadovog ulja;
  • Pitta (osetljiva ili pregrejana koža) – 3 do 4 puta nedeljno. Nanesite neutralno ulje poput kokosovog ili suncokretovog ulja;
  • Kapha (masna koža) – obično je potrebno manje ulja za ovaj tip doshe. Koristite lagano ulje, kao što je ulje šafranike, slatkog badema ili lanenog semena.

Za sve tri doshe je dobro ulje jojobe.

Način praktikovanja Abhyanga samomasaže

Zagrejte ulje (ulijte približno ¼ šolje). Ispitajte temperaturu stavljanjem kapi na unutrašnji zglob, ulje bi trebalo da bude prijatno toplo.

Sedite ili stojte udobno u toploj prostoriji. Prvo nanesite ulje na krunu glave, i polako odatle kružnim potezima masirajte celo telo. Lice – kružnim pokretima masirajte čelo, slepoočnice, obraze i vilicu (uvek se krećete prema gore). Obavezno masirajte uši, posebno ušne školjke. Koristite duge poteze na udovima (rukama i nogama) i kružne na zglobovima (laktovima i kolenima). Obratite pažnju i na stopala i na zadnju stranu kolena. Stomak i grudi masirajte širokim kružnim pokretima u pravcu kazaljke na satu.  Uvek masirajte prema pravcu vašeg srca.

Sama masaža može da traje i nekoliko minuta, ali se onda opustite 5-10 minuta, kako bi ulje prodrlo do dubljih slojeva tela. Nakon toga uživajte u toploj kupki, bez snažnog sapunjanja ili trljanja tela. Osećaj nege i prijatnosti dugo zadržite sa sobom.

Abhyanga samomasažu nije preporučljivo primenjivati tokom trudnoće, menstruacije, niti u slučaju teških probavnih smetnji i groznice!

Abhyanga - ajurvedska masaža