Afirmacije u trudnoći

Blog: Afirmacije u trudnoći

Piše: Jovana Filipović

Pripreme za porođaj smo započele i pre nego što smo tog procesa bile svesne. Upijajući sve priče o rađanju, uklapajući deliće, i ono što smo kroz redove načule još u detinjstvu. I ne samo o porođaju, već o svom telu, o zdravlju, o sposobnosti žene da rodi.

U trudnoću često uđemo nesvesne lošeg programa i uverenja o svom telu, trudnoći i porođaju. Jedan od načina rada na izmeni nekorisnih predubeđenja je rad sa afirmacijama.

Kako radimo sa afirmacijama u trudnoći?

Uputstvo

Protrljaj snažno dlanove i zagrej ih trenjem.

Spusti jedan topao dlan na srce, a drugi na stomak. Oseti kontakt i toplinu.

Umiri se, pažnje usmerene na sopstveno disanje. Poveži se sa svojim dahom i sa svojom bebom.

Izgovori afirmaciju. Istovremeno primeti kako reaguješ na nju.

Da li ti je lako da poveruješ i osetiš pozitivne i osnažujuće reči? Probaj da ne ponavljaš samo reči, već da pokreneš osećaj.

Šta se pokrenulo? Da li su se pokrenule neke negativne misli i emocije? Ili uživaš i prepuštaš se? Sve emocije u ovom procesu su dozvoljene. Probaj da ostaneš prisutna sa svim što se pokrenulo, bez osude i procene.

Mnogi misle da sa afirmacijama sebe ubeđujemo, „lepimo” nova uverenja u koja možda baš i ne poverujemo, da im je efekat kratkotrajan i upitan. Naročito ako i samo izgovaranje afirmacije kod nas pokrene lavinu misli, strahova, negativnosti, pokrene cinika i kritičara u nama. Zapravo, tako snažna negativna reakcija je plodno tle da istražimo zašto je to tako kod nas i da se bolje upoznamo – otkrijemo koji deo nas „trigeruje” afirmacija.

Ako nisi sigurna kako dalje, pronađi osobu koja će te podržati u procesu. Dulu, psihoterapeutkinju, babicu, učiteljicu prenatal joge.

Još nekoliko načina kako radimo sa pozitivnim afirmacijama u trudnoći:

1. Napiši omiljene osnažujuće reči, citate, rečenice na lepe papire. Možeš ih ukrasiti. Zakači ih na vidna mesta po kući, tako da te prate kroz dan.

2. Napiši omiljene osnažujuće reči, citate, rečenice na čvrste male papire veličine karata za igranje ili vizit kartica. Možeš ih ukrasiti. Kada ti je potrebno, promešaj svoj afirmacioni špil i izvuci jednu, tri ili onoliko kartica koliko je neophodno da osetiš da si se „napunila” i osnažila. Iako ovakve kartice možeš kupiti, efekat je snažniji kada ih sama napraviš. Uložena energija se vraća.

3. Preuzmi naše omiljene afirmacije (PDF 3,1 MB) , odštampaj ih i igraj se sa njima. Možeš da odabereš i pojedinačne afirmacije iz galerije:

4. Pridruži se časovima joge za trudnice!

 

***

Jovana Filipović

 

Jovana Filipović, instruktorka joge i joge za trudnice, dula i mama
Homeplace – prostor za razvoj tela i duha