Aktivna meditacija – radionica u oktobru

aktivna_meditacija_10_2020

Mnogi koji su pokušali da meditiraju, uprkos trudu i dobroj volji, brzo su odustali.

Nemir koji ih uhvati dok nepomično sede zatvorenih očiju ubrzo ih nagna da se pokrenu. Umesto da ih smiri, meditacija ih uznemiri. Zbog današnjeg načina života prepuni smo misli, teskobe, planova, unutrašnje žurbe, potrebe da stalno nešto činimo, i onda, kad sednemo kako bismo ušli u svoj unutrašnji svet, iz glave krene to nagomilano mnoštvo, a to, morate priznati, nije nimalo prijatno.

Da tako živi zapadnjački čovek, bio je svestan indijski mistik Osho koji je kreirao čitav niz aktivnih meditacija. Njihova specifičnost jeste da imaju fazu pokreta i često fazu katarze, kako bismo iz sebe izbacili sve što smo tokom dana potisnuli. Osho je bio svestan da naši strahovi, ljutnje, boli i druge emocije ne nestaju samo zato što ih potisnemo. Oni se zadržavaju u našem energetskom sistemu, a mi ih samo prikrivamo – smeškom, ozbiljnošću ili nekom drugom osobinom. No, to u nama stvara napetost.

Meditacija je upravo suprotnost – ona je opuštanje.

Da bismo mogli doći od napetosti do opuštanja, moramo otklopiti unutrašnji poklopac. I upravo tome služe aktivne faze meditacije. Bez obzira na to plešemo li, skačemo ili se tresemo, u meditaciji taj pokret služi da se u nama pokrene blokirana energija.

Aktivna meditacija je osmišljena upravo da bi moderan čovek mogao centar svoga bića ponovo da vrati u srce i na taj način stupi u kontakt sa svojom čežnjom, vraćanjem u sopstveno telo i osvešćivanjem energije koja je u njemu. Aktivna meditacija dovodi nas u sadašnji trenutak i kroz pokret, disanje i haotičnost donosi prisutnost u sopstvenom telu, sada i ovde. Samim tim, ovo je prilika da brige, misli, projekcije za budućnost, kao i boravljenje u prošlosti budu zamenjeni osećajem otpuštanja ovih stvari i prepuštanja postojanju samo u sadašnjem trenutku.

Svaki ovaj dragoceni trenutak prisutnosti u sadašnjosti donosi osećaj mira i opuštenosti i podsetnik je da naše biće ima sve odgovore, kada mu damo prostora da bude.

O voditeljki programa:

Marija Kavisho Milićević

Marija Kavisho Milićević

Marija Kavisho Milićević, osnivačica Homeplace-a, prostora za razvoj tela i duha, po profesiji je prof. španskog jezika i hispanskih književnosti, no od detinjstva pokazuje interesovanje za pokret i ljudsko telo, pa tako započinje s izučavanjem raznih plesova. U međuvremenu, upoznaje se s yogom, u kojoj izučava različite stilove i prakse.

Postaje yoga učitelj u Vidya yoga školi Dragana Lončara, i nastavlja svoju edukaciju kod učitelja prakse yin yoge Sebastiana Pucellea i Miriele Burielle, a završava i obuku yoge za decu, Rainbowkids metode. Kroz produbljivanje rada na telu budi se njen interes za meditaciju kao nove perspektive rada s ljudima. Završava trening za vodjenje Oshovih meditacija i trenutno se obučava za terapeuta Osho diamond breath tehnike.

“The sun shines down, and its image reflects in a thousand different pots filled with water. The reflections are many, but they are each reflecting the same sun. Similarly, when we come to know who we truly are, we will see ourselves in all people.” – Ammachi

Ovo je iskustvena radionica u trajanju od 2 sata.

Kada: 17. oktobar, od 17 do 19h

Gde: Belo pero, Kolubarska 19, Beograd

Cena: 1.500 dinara

Prijava je obavezna putem mejla contact@homeplace.rs

Info: Marija 0641746918, Maja 0601818800