Aromaterapija u letnje vreme

Aromaterapija u letnje vreme

Piše: Ana Stojanović (aromaterapeut)

Dok na južnoj polulopti počinje zimska idila, na našoj strani Zemlje vreme je sve lepše, približava nam se leto u svom punom sjaju. Šta nam je sve važno tokom letnje sezone i kako nam esencijalna ulja u tome mogu pomoći?

Leto je vreme kada najviše uživamo, u toploti, aktivnostima koje sprovodimo napolju, u prirodi, ali je i vreme kada se srećemo sa insektima, odlaskom na kupanje (Ada, bazen, jezero, more) i intenzivnijem izlaganju Suncu. Možda neki imaju problema sa obilnim znojenjem, koje je inače korisno jer čini da se naš organizam ne pregreje tokom intenzivno toplih dana. U tom slučaju, treba takođe obratiti pažnju i na dovoljan unos tečnosti jer se putem znojenja gubi dosta.

Neka ulja su fototoksična

Ono što je važno da znamo jeste da postoje ulja koja su fototoksična. Šta to znači?

Neka ulja mogu da izazovu reakciju na koži kada se izlože Suncu. To se naziva fotosenzitivnost, odnosno fototoksičnost. Takva ulja kada se nanesu na kožu i izlože Suncu mogu da izazovu stvaranje plikova, opekotina ili pigmentaciju (koja može i da potraje). Najčešće su to citrusna ulja. Ovo je definitivo nešto što bismo želeli da izbegnemo. Ali da li su svi citrusi ovako opasni?

Prema jednoj od najvažnijih knjiga iz oblasti aromaterapije “Essential Oil Safety” (Robert Tisserand i Rodney Young) citrusna esencijalna ulja koja nisu fototoksična su:

 • Mandarina
 • Divlja pomorandža/slatka pomorandža
 • Tangerina
 • Limun (dobijena destilacijom vodenom parom)
 • Limeta (dobijena destilacijom vodenom parom)
 • Limunska trava nije fototoksična (ona čak nije ni citrus, ali se često stavlja u koš sa ostalim citrusima)

Koji su citrusi fototoksični?

 • Bergamot
 • Grejpfrut
 • Gorka pomorandža
 • Hladno ceđeni limun
 • Hladno ceđena limeta

Iako su ovi citrusi fototoksični, nisu svi podjednako takvi. Na primer, ako poredimo grejpfrut i bergamot, za isti efekat potrebno nam je 24 kapi grejpa ili 1 kap bergamota.

Evo i liste maksimalnog broja kapi na 30 ml baznog ulja, koji neće izazvati fototoksičnu reakciju:

 • Bergamot – 1 kap
 • Hladno ceđena limeta – 4 kapi
 • Gorka pomorandža – 8 kapi
 • Hladno ceđeni limun – 12 kapi
 • Grejpfrut – 24 kapi

Aromaterapija u letnje vreme

Šta sad ovo sve znači, da li možemo koristiti esencijalna ulja tokom leta, kada znamo da će naša koža biti izloženija Suncu?

Evo nekih bezbednih načina da koristimo fototoksična esencijalna ulja na našoj koži:

 1. Koristite manje kapi fototoksičnih ulja, nego što je navedeno na prethodnoj listi. Na primer, ako je maksimalan broj kapi grejpa 24 na 30 ml, vi možete da koristite 10, 15 ili bilo koji broj kapi manje od toga.
 2. Nosite garderobu preko dela kože koje ste namazali fototoksičnim uljem. Ne reaguje cela koža, već samo delovi na koje su naneta ulja.
 3. Umesto nanošenja na kožu, probajte više da ih difuzirate (difuzerom ili aroma lampicom).

Insekti

Leti se insekti prirodno više razmnožavaju, a posebno kada smo u blizini vode komarci mogu da nam pokvare užitak u prirodi. Za insekte postoji nekoliko dobrih esencijalnih ulja, od kojih možemo da izdvojimo sledeće:

 • kedar (Cedrus atlantica)
 • limun (Citrus limonum)
 • limunska trava (Cymbopogon flexuosus)
 • citronela (Cymbopogon nardus)

Prekomerno znojenje

U ovom slučaju limunska trava (Cymbopogon flexuosus) i citronela (Cymbopogon nardus) su ulja koje nam mogu pomoći, takoreći sredimo dve muve jednim udarcem – prekomerno znojenje i odbijanje insekata (posebno komaraca). Ova ulja uvek koristite razređena u baznom ulju, ne nanositi direktno na kožu jer mogu da izazovu iritaciju.

Sunčanje

Prekomerno izlaganje Suncu može izazvati crvenilo na koži i opekotine. Ukoliko ste bili izloženi sunčevim zracima u dužem periodu, ovo može biti vaš scenario. U tom slučaju, prvi izbor bi bila lavanda (Lavandula angustifolia) bilo kao esencijalno ulje ili kao hidrolat. Hidrolat najčešće dolazi u sprej bočicama, tako da se može lako nanositi na kožu, bez dodatnog utrljavanja na kožu koja je zbog sunčanja sada osetljiva. Ukoliko imate esencijalno ulje, možete napraviti miks: u bočicu od 100 ml sipate vodu i 10 kapi prave lavande. Idealno je da koristite sprej bočicu, a pre svake upotrebe promućkajte bočicu. Lavanda je jedno od retkih ulja koje se može nanositi direktno na kožu i ovo je idealno za umirivanje kože posle izlaganja suncu.

Aromaterapija u letnje vreme

Drugo ulje za ovu svrhu je rimska kamilica (Anthemis nobilis). Ima vrlo umirujući efekat, možete je dodati u kupku. Vodu podesite tako da ne bude previše vruća, jer će to samo dodatno iritirati kožu.

Ulje nane (Mentha piperita) daje efekat hlađenja. Ukoliko vam je koža uveče posle sunčanja previše vruća, možete napraviti sprej sa uljem nane. Ovo ulje možete koristiti u bilo kojim trenucima tokom leta kada vam je previše vruće, daje efekat svežine, sa blagim hlađenjem. U bočicu od 100 ml vode možete ukapati 3 kapi esencijalnog ulja nane i koristiti povremeno na koži kojoj je potrebno hlađenje.

Ana Stojanović

 

Do idućeg puta,

Ana Stojanović