BLOG: Yoga lica i zašto je lepo dodati je u svoj život?

yoga_lica_blog

PIŠE: Ivana Crnčić, učiteljica yoge i yoge za lice

Često sam, vodeći satove, gledala ljude. Izvode različite fascinantne poze telom, vrlo svesno pokreću i najfinije mišiće, izvode balanse, a kada im je najteže ili najizazovnije, zna im se videti i na licu.

Mišiće lica na razne načine “krivo” koristimo i samim takvim korišćenjem izazivamo stvaranje promena na njemu, isto kao i njegovim lošim tretiranjem. Ali, to je već tema za neku drugu priču.

Iako u vratu i licu imamo oko 60 mišića, uglavnom svesno pokrećemo samo one u telu, a vrlo se retko bavimo nekom svesnom aktivnošću mišića lica, bilo da se radi o jačanju ili opuštanju.

Često čujem pitanje: zašto yoga za lice? Možda ti zvuči površno, a možda smešno. Ali, lice je prva stvar koja nas predstavlja svetu, prvi kontakt. Osmeh ili grimasa. Na licu već ujutro možemo videti kako smo i koliko spavali, a uveče kakav nam je bio dan i šta smo kroz njega radili.

Staneš li i ti ponekad pred ogledalo pa pomisliš: a ko nam je ovo danas?

I upravo zato je yoga za lice puno više od samog vežbanja mišića s ciljem boljeg izgleda. Baš kao i yoga za telo. Retko ko će reći da mu služi isključivo kao trening. Možda je u početku čak i tako, no ima nešto dublje što nas nastavi dovoditi na časove yoge.

Tako je i s yogom za lice. Naravno da svi želimo zadržati sjaj i čvrstoću lica, ali ona je puno više od toga. Otkad je praktikujem, mogu reći da prvi put pomnije prosmatram sopstveno lice, gledam promene koje dolaze s godinama, ali da se istovremeno i dobro osećam.

Lice nosi mnogo stresa, često ni ne primetimo gde ga sve sakupimo. Na čelu, oko obrva, oko očiju, u žvačnom zglobu, u donjoj vilici, oko usana.

I to je već prvi korak, upoznavanje i prepoznavanje.

A sledi još puno toga.

Ako probaš yogu za lice, a ponekad je uistinu dovoljno napraviti nekoliko vežbica i masažama malo podstaknuti cirkulaciju, primeti ćeš taj prijatan osećaj ozarenog lica i već i samo to će ti dati novi osećaj i u telu.

Često kažem na času yoge: opusti lice i videćeš da će se i ostatak tela opustiti.

A možda najbitnije u svemu ostaje taj osećaj brige za samog sebe. Suočavanje s vlastitim odrazom na jedan novi, malo drugačiji način.

Često mislimo da ne možemo puno napraviti, da su promene na licu stvar godina. Međutim, istraživanja kažu da 80% promena izazovemo mi sami, a najveći faktor je onaj dobroznani stres. I zato neka nam yoga za lice i gledanje u ogledalo služe kao pokazatelj gdje smo na tom putu – putu otkrivanja naših najvećih stresova, preuzimanja odgovornosti za njih i preuzimanja odgovornosti u traženju rešenja i načina kako sami sebi pomoći.

Kada sve to podvučemo, yoga za lice je osećaj brige o sebi, osećaj zahvalnosti i poštovanja sopstvenih godina i iskustava, kao i otpuštanje stresa njegovim osveštavanjem i umanjivanjem. Ono što svakome treba.

Vežbice koje će svakako vratiti sjaj na lice, ali osim toga i opustiti nepotrebnu napetost mišića, mogu biti upotpunjene i masažama lica, akupresurom i bilo kakvim dodatnim aktivnostima koje poduzmemo sami za sebe, kao što su opuštajući trenuci, san i bilo šta drugo što nam vraća osmeh na lice.

I onda će to lice biti baš onakvo kakvo želimo da nas predstavlja svetu oko nas. Ne da skriva naše godine, već da ih sretno i opušteno nosi.

O autorki teksta:

Ivana Crnčić

Ivana Crnčić, učiteljica yoge i yoge za lice iz Zagreba (www.ivanacrncic.com)

Nakon dugogodišnjeg praktikovanja yoge, 2011. završava svoj prvi teacher training (multistyle). Odmah potom počinje podučavanje i do danas završava niz dodatnih edukacija i seminara (Kids & family yoga, Yin yoga, Facial Yoga po metodi Danielle Collins, Prenatal&postnatal yoga). Velika joj je želja da upozna što veći broj ljudi s yogom, njenim benefitima i mogućnošću da nas prati kroz svaki trenutak u našem životu.