Čarolija meditacije u pokretu

Blog: Čarolija meditacije u pokretu

Priredila: Iva Kordić

Verovatno najveći izazov meditacije jeste kako se nositi sa našim umom koji luta unaokolo dok mirno sedimo. Jedan od načina da sebi olakšamo ovaj proces jeste meditacija u pokretu.

Joga praksu i čajnu ceremoniju možemo posmatrati kao meditaciju u pokretu. Samim odvajanjem vremena da se pažljivo skuva šoljica čaja, ili da se pak posveti joga praksi, možemo umiriti unutrašnje brbljanje i pomoći sebi da ostanemo povezani sa svojim dahom, a samim tim se i vratimo u sadašnji trenutak.

Joga i čaj su savršen spoj i istorijski su uvek zajedno bili tu da promovišu zdravlje i blagostanje. Ispijanje čaja i praktikovanje joge čine da se osećamo opušteno i prisutno u svom telu.

Nije slučajno da mnogi joga centri služe čaj vežbačima pre ili nakon joga časa. Ukoliko ne radite svoju joga praksu u nekom od centara, neka to ne bude izgovor. Koristi od spajanja joge sa čajem možete imati i u udobnosti vašeg doma.

Kada ulazite u joga prostor ili se jednostavno pripremate da započnete svoje vežbanje kod kuće, jedan od izazova je da izađete iz svoje glave i oslušnete svoje srce. Čaj može da ubrza ovaj proces. Samo iskustvo pripremanja, serviranja i ispijanja šoljice čaja može da olakša prelazak u stanje potrebno za meditativno vežbanje – jogu. On priziva sva čula – vid, miris, zvuk, ukus i osećaj. Dok ispijate svoj čaj, opustite se i dozvolite svim svojim čulima da se uključe u to iskustvo. Kad završite taj ritual ispijanja čaja, vežbajte nekoliko vaših omiljenih joga asana.

Ukoliko pak prvo radite jogu, na kraju praktikovanja iste potrebno je da se vratite u stvarnost. Da biste olakšali svom telu i umu ovu promenu, najbolje je da obradujete svoje joga iskustvo umirujućom šoljicom čaja. Ispijanje čaja nakon izvođenja joga položaja daje vežbačima priliku da polako pređu iz mirnog iskustva nazad u realan svet.

Kako meditirati sa čajem?!!

„Ispijaj svoj čaj polako i sa naklonošću, kao da je osa oko koje se zemlja okreće – polako, ujednačeno, bez srljanja u budućnost.“ – Thich Nhat Hanh

Jednostavno sedite i gledajte vodu kako ključa. Osetite svoj dah dok sedite. Kakav je osećaj dok udišete paru iz posude u kojoj kuvate čaj? Udahnite i izdahnite kao da svakim dahom čistite svoja pluća i um.

Prosto sedite i dopustite sebi da se utopite u trenutak, dok se čaj natapa u vodi. Nastavite da budete povezani sa svojim dahom. Ako um počne da vam luta, mislite na tri stvari na kojima ste zahvalni u datom trenutku. Uživajte u tišini i opustite se u njoj.

Pre nego što probate čaj, uživajte u njemu svim čulima. Slušajte čaj, dok ga sipate u šoljicu, kao potok koji žubori. Obratite pažnju na njegovu boju. Osetite težinu i toplotu šoljice u vašim rukama i udahnite mirise.

Ispijte vaš čaj. Budite zahvalni čaju i sebi što ste odvojili vremena da cenite zajedničku prisutnost tela, uma i duše.

I sada, sa vašom novom svesnošću o svim dobrobitima sinergije čaja i joge, možete je i sami primeniti.

Probajte!!!

***

Izvori: