Isceljujuća moć masaže stomaka

Isceljujuća moć masaže stomaka

Piše: Bojan Babić

Masaža trbuha, poznata kao abdominalna masaža, terapeutska je praksa koja se proteže kroz vekove i kulture.

Dok mnogi masažu povezuju s opuštanjem i oslobađanjem napetosti u leđima i ramenima, čarolija masaže stomaka seže daleko izvan sveta čulnosti. Kroz ovaj tekst istražićemo emocionalne, fizičke i energetske benefite masaže stomaka i osvestićemo kako ova praksa može biti holistički način da negujemo telo i dušu.

Emocionalne dobrobiti abdominalne masaže

Poznata je odavno veza između emocija i stomaka. Kada se brinemo, zaboli nas želudac od brige, ne možemo nešto ili nekog da svarimo, neko nam skače po džigerici (jetri), odvajamo se od nečega ili nekoga teška srca, itd.

Rad na stomaku je izuzetno koristan za balansiranje i oslobađanje emocija:

– Emocije i stres često se materijalizuju fizički u abdominalnom regionu. Nežna masaža trbuha može osloboditi emocionalne napetosti koje su skladištene u mišićima i fasciji, pružajući emotivno olakšanje. Kako se stomak opušta, tako se um smiruje, doprinoseći osećaju mira i spokoja.

– Poboljšava emocionalnu svest. Proces primanja masaže na stomaku podstiče nas da se povežemo sa sopstvenim telom i postanemo svesniji svojih emocija. Ova produbljena svest može dovesti do bolje emocionalne samoregulacije i dubljeg razumevanja sopstvenih osećanja.

Isceljujuća moć masaže stomaka

Fiziološke dobrobiti abdominalne masaže

Na fizičkom nivou masaža stomaka nam može pomoći na više nivoa:

– Jedna od najpoznatijih prednosti masaže abdomena je njen pozitivan uticaj na digestivni sistem. Masaža abdomena može stimulisati organe za varenje, podstaći peristaltiku i ublažiti uobičajene digestivne tegobe poput nadutosti, zatvora i gorušice.

– Masaža stomaka može umanjiti bol u abdomenu, posebno kod osoba koje pate od stanja kao što je sindrom iritabilnog creva (IBS) ili menstrualnih bolova. Podsticanje cirkulacije krvi i opuštanje mišića može pružiti olakšanje od nelagodnosti.

– Redovna masaža trbuha može pomoći u poboljšanju držanja tela, opuštajući zategnute mišiće trbuha koji često izazivaju povlačenje tela unapred. Ovo može smanjiti pritisak na donjem delu leđa i pomoći u prevenciji bolova, pogotovo u donjim leđima.

Energetske dobrobiti abdominalne masaže

Na energetskom nivou masaža trbuha je ima izuzetno centrirajući, umirujući i uzemljujući efekat:

– U istočnim tradicijama, abdomen se smatra mestom gde se nalaze vitalni energetski centri tela. Masažom ovog područja može se uspostaviti ravnoteža i otkloniti energetske blokade, što dovodi do pojačane vitalnosti i opšteg blagostanja.

– Energetski, trbuh se takođe povezuje sa skladištenjem emocionalne energije. Oslobađanjem napetosti u predelu stomaka imamo jasan osećaj emotivnog olakšanja i povećanje nivoa energije.

– Masaža stomaka osvežava energetsko telo, pružajući osećaj vitalnosti i blagostanja i na taj način doprinosi povećanu motivaciju i sposobnost za suočavanje sa izazovnim situacijama u životu.

Isceljujuća moć masaže stomaka

Masaža stomaka je holistička praksa koja se bavi emocionalnim, fizičkim i energetskim aspektima blagostanja. Integracijom redovnih abdominalnih masaža u svoju rutinu, možemo doživeti dubok osećaj opuštanja, poboljšanu funkciju varenja i pojačanu emocionalnu svest.

***

Ako želite da naučite kako da pravilno pristupite abdomenu, kako da prepoznate i radite s tenzijom i kako da koristite pravilne tehnike masaže za opuštanje i revitalizaciju, pozivamo vas na trodnevni seminar posvećen masaži stomaka, koji će Bojan Babić održati 6, 7. i 8. oktobra 2023. godine u Beogradu (Homeplace – Holistički centar, Ravanička 42). Na seminaru ćete biti u prilici da istražite kako se emocije mogu skladištiti u abdomenu i kako masaža može pomoći u oslobađanju tih emocionalnih blokada. Osim toga, naučićete kako masaža stomaka može doprineti boljem funkcionisanju probavnog sistema i ublažiti simptome kao što su nadimanje i gasovi. Seminar će biti interaktivan i uključivaće praktične vežbe i demonstracije. Više informacija o programu seminara i načinu prijavjivanja potražite na sajtu www.thaiinflow.com.

***

Bojan Babić

Bojan Babić

Bojan Babić je sertifikovani manuelni terapeut i instruktor Thai yoga masaže. Duže od decenije se posvećeno bavi radom sa ljudima. Više o Bojanu možete saznati ovde.