Leto – radost energije vatre

Rano leto

Piše: Aleksandra Ćirić

Leto je period tranzicije; uz svesrdnu podrsku prirode sve više jača Yang životna energija. Sav nov život koji je proletos proklijao napajajući se probuđenom energijom zemlje, vazduha, sunca i vode, sada jača i rascvetava se, zri, kako bi do kasnog leta bio u punoj veličini i spreman za žetvu. Ovo se odnosi na svu prirodu i naravno i na čoveka.

U kineskoj Teoriji pet elemenata/faza, leto i toplota su povezani sa elementom VATRA. Ekspanzivni Yang vođen snažnom energijom vatre stimuliše maksimalni porast energije u svoj prirodi i u čoveku. Naše telo, Um i Duh treba da se povinuju naletu ove silne energije i da budu što više i na što različitije načine aktivni: šetnje, sport i fizički rad u prirodi, fokus na realizaciju planova i želja i radosno praćenje faza njihovog ostvarenja, tihe meditacije. Kao što se vatra širi i mi treba da se što više otvaramo i čistog srca povezujemo sa svim živim svetom, prirodom i ljudima. Sada su sve naše mentalne aktivnosti, pamćenje, svi misaoni procesi povezani sa energijom leta, vatre i našim SRCEM. Energija vatre je i odraz naših emocionalnih stanja, kao i stanja naše svesti. U ovo vreme treba da hranimo i umirujemo naš Duh, treba da otkrijemo naše najveće životne potencijale i pronalazimo radost i u malim stvarima. Kada u svemu otkrivamao radost, raste i životna radost i u našem telu i u našem Duhu. No, ne treba da preterujemo sa ovakvim entuzijazmom. Dao učenje smatra da je svaka prenaglašena emocija, čak i ona lepa i pozitivna, loša i štetna po našu vitalnu energiju. Kada Yang energija nije izbalansirana, njen snažan uticaj može da izazove emocije straha, brige, preteranog razmišljanja, samosažaljenja. Bitno je da energiju vatre uvek držimo u harmoniji.

Energija vatre je povezana sa SRCEM i PERIKARDOM i njima pripadajućim organima TANKIM CREVOM i TROSTRUKIM GREJAČEM.

Perikard ima zadatak da štiti funkcije srca od raznih oštećenja. Pravilna aktivnost meridijana perikarda smiruje i aktivira funkcije mozga, dovodi do mira u srcu i jača njegov Qi, a što pomaže da se otklone emocionalne blokade. Kako se meridijan perikarda otvara na vrhu srednjeg prsta, korisno je da često i koliko nam prija istegnemo ruke unazad, okrenemo dlan ka nebu i istegnemo srednje prste. Na taj način ćemo preko tačke Laogong – centar dlana, aktivirati i jačati energiju srca svežom vitalnom energijom okolnog polja.

Kako je Trostruki grejač povezan sa funkcijama limfe, to je još jedan razlog da u ovo doba godine držimo čvrst fokus na Srcu i trudimo se da kroz njega teku, rastu i kao sunce blistaju ljubav i radost. RADOST, emociju srca, pojačava pripadajući zvuk SMEHA. Sledi i da sve transformacije srčanog Qi-ja karakteriše RAST i ekspanzija.

Rano leto

Jedan od najvećih problema današnjeg čoveka je to što mu je blokirana energija srca i osećanja. Stresan, ubrzan i nesiguran stil života preplavljuje naš Um negativnim mislima i osećanjima i umesto da ih prepoznamo i nađemo snagu da ih imenujemo i pozitivno rešimo, mi ih potiskujemo. Potiskivanje emocija stvara u telu hroničnu mišićnu tenziju, naročito u vratnom i donjem delu kičme, koja blokira protok energije tela i njegov spontan prirodan pokret. Nemogućnosti i slabosti prilagođavanja životu kakav trenutno jeste primarni su uzrok svih patnji i simptoma bolesti.

Po Dao učenju iza svakog organa stoji određeni duh/inteligencija. XIN je inteligencija srca i pod njom se obično misli na Um, misli i emocije. Najvažniji odnos između ovih inteligencija je odnos između duha Xin/Srca i i duha Dži/Bubrega, a koji je zadužen za opštu ravnotežu Yin-a i Yang-a u telu. Ako Yang vatra Srca, njegova sunčana energija, nije potopljena u Yin vodu Bubrega, u hladnu mesečevu svetlost – sav potencijal koji smo dobili od roditelja i od prirode tokom začeća ostaće proćerdan. Bez skladnog odnosa između vladara Srca i Bubrega koji ga podržavaju nije moguć život. To je odnos između Vatre – stečenog Uma, i Vode – holističkog Uma, prenatalnog Uma i urođene mudrosti.

Duh Xin kontaktira sa spoljašnjim svetom pomoću JEZIKA. Ako vam se u toku dana pojavi crvenilo na vrhu jezika, to je signal da je vaše Srce preopterećeno Vatrom, a posledica/uzrok toga su loše emocije, loše raspoloženje, loše agresivno ponašanje i loša komunikacija sa drugim ljudima… Oslobodite se toga što pre!

Probleme sa uznemirenim osćanjima/Srcem/pritiskom možemo da smirimo i usmerimo raspršenu energiju ka Donjem Dantienu jednom vrlo prostom vežbicom. Ispred grudi/srca/Srednjeg Dantiena desetak minuta držimo ruke u Heshi, molitvenom položaju čvrsto spojenih dlanova. Spojeni dlanovi se povezuju sa Srcem, a vrhovi prstiju sa šest energetskih kanala, uključujući trostruki grejač, pluća i tanko crevo. Fokusiramo se na srce i polako dišemo šaljuci pozitivne informacije.

Mada smo željni sunčeve energije ne smemo da joj se previše izlažemo. Najbolje je da se povremeno sklonimo u hlad. I QI Gong vežbamo bosih nogu u hladu. Kada se dobro ukorenimo i povežemo sa energijom zemlje smirujemo enrgiju Srca i prenaglašenih emocija. U tome će nam još više pomoći svaki rad i dodir sa zemljom.

Pre ulaska u vodu uvek treba da izbalansiramo energiju blagom masažom tačaka na sredini dlanova i tabana.

U stanu minimalno koristite erkondišn. Energija u našem telu se menja u skladu sa promenama energije u prirodi, te zato treba da napajamo ceo telesni sistem sa što više čistog vazduha. Prerađeni vazduh zbunjuje naše telo i uzročnik je mnogih alergija i plućnih problema.

Leti treba da jedemo hranu koja hladi. Mnogo voća i povrća pomoći će telu da se prilagodi i zaštiti tokom dugih i toplih letnjih dana. Kako je CRVENA BOJA povezana sa Srcem, svi crveni plodovi prijaju našem organizmu, naročito paradajz, slatka crvena paprika, lubenica. Mozemo da dodamo i hranu neutralne energije kao što su kukuruz, krompir, rotkve, šargarepa, jabuke i zeleno lisnato povrće. Organski badem i kikiriki su takođe neutralni. Jedite laku hranu i izbegavajte masnu. Pijte mnogo tečnosti: korisni su sokovi, ali je najzdravija čista voda. Kinezi piju JIN-JANG vodu: u jednu polovinu hladne vode sipa se polovina prokuvane, tople vode i obavezno se šalje pozitivna informacija o zdravlju.

Obazrivo uživajte u letu!

Neka vam UM bude miran, a telo opušteno!

Neka sve bude dobro i zdravo!

HAOLA!