DARIVANJE: Online radionica tehnike Jala Neti

Jala Neti radionica

Pozivamo vas na besplatnu online radionicu tehnike Jala Neti, koja ćemo održati na platformi Zoom u četvrtak, 17. februara, sa početkom u 19 h!

Jala Neti – drevna tehnika čišćenja nosa i sinusa

Jala Neti je naziv za specifičan proces čišćenja nosa i sinusa. Tehnika, preuzeta iz tradicije drevnih joga tradicija, u sebi nosi spoj reči Jala (voda) i Neti (nos, nosni…). Iako relativno nepoznata u zapadnoj kulturi, ova je tehnika uobičajena praksa u mnogim delovima Indije i jugoistočne Azije a ayurveda savetuje njeno svakodnevno korišćenje za dobrobit našeg zdravlja.

Koje su dobrobiti ove tehnike?

 • Neti uklanja sve nečistoće i bakterije iz nosa.
 • Pomaže drenaži sinusa i deluje protiv nosnih infekcija, alergije, sinusitisa i brojnih drugih tegoba, kao što su upala grla, kašalj, curenje iz nosa, upala krajnika…
 • Deluje na sluz nosa.
 • Smanjuje tendenciju disanja na usta.
 • Korisna je kod bolesti poput astme i bronhitisa.
 • Deluje na smirivanje i nestanak glavobolje, migrene…
 • Od velike je koristi za probleme povezane s očima. Deluje na ispiranje suznog kanala. Nakon ove tehnike, jasnije i bolje vidimo.
 • Korištenje ove tehnike može biti povoljno i za određene vrste poremećaja i bolesti uha.
 • Neti utiče na naše čulo mirisa.
 • Pomaže vizualizaciji, koncentraciji.
 • Daje osećaj lakoće i jasnoće umu.

 

Kako da se pripremite za radionicu?

Šta vam je potrebno za izvođenje tehnike Jala Neti?

POSUDA

Za izvođenje ovog procesa čišćenja potrebno je imati adekvatnu posudu (Neti Poti, Neti Lota). Posuda je posebnog oblika koji nije takav bez razloga, već zato da omogući kontrolisan dotok vode, brzinu proticanja i, što je jako bitno, odgovarajući pritisak, kako bi taj proces bio potpun. Ova posudica se može naći u bolje snabdevenim apotekama.

VODA

Potrebno je imati prokuvanu, toplu vodu. Uvek je pre korišćenja prokuvajte, ohladite na sobnu temperaturu (dakle, voda ne sme biti ni prevruća ni prehladna, što je takođe bitno, jer je unosite u osetljivo područje) i tek zatim je koristite. Neka prohlađena voda bude spremna za početak radionice.

SO

Treća potrebna stvar je so. Iako bi se ovaj postupak mogao raditi i bez soli, ona je važan sastojak i savetujem da je koristite. Osim što će delovati na uništavanje mikroorganizama, so će uticati na uklanjanje i povlačenje sluzi koja, ukoliko se nakupi u područjima nosa, sinusa, dovodi do razvoja mikroorganizama i vrlo brzo do stanja upala i infekcija.

NAPOMENA: Za radionicu će vam biti potrebni i lavor ili veća šerpa, tj. dovoljno velika posuda nad kojom ćete moći da radite tehniku čišćenja nosa.

 

OVO JE POTREBNO URADITI PRE SAME RADIONICE:

Mera: 1 kafena kašika soli (morske ili himalajske soli najbolje) ide na pola litre prokuvane vode.

So sipajte u vruću vodu, kako bi mogla da se otopi. Promešajte i sačekajte da se voda ohladi.

 

Vreme i mesto održavanja radionice

Pridružite nam se na online radionici na kojoj ćete savladati pravilno izvođenje tehnike Jala Neti!

Kada: u četvrtak, 17. februara, 19.00-19.45 h

Gde: ONLINE (Zoom)

Cena: BESPLATNO – ova radionica Jala Neti tehnike je naš poklon za VAS!

 

Kako da pristupite radionici?

Besplatna radionica tehnike Jala Neti je otvorena za sve koji su zainteresovani, pa prijavljivanje za učešće nije potrebno.

Dovoljno je da kliknete na ovaj link kako biste pristupili našoj Zoom vežbaonici:

 

Parametri za logovanje:

Meeting ID: 837 8900 0408

Passcode: 832021

 

Dodatni saveti
 • Jala Neti se izvodi kao deo higijene nosa, nosne šupljine i sinusa, tako da se može svakodnevno koristiti, posebno u zimskom periodu kada smo skloni prehladama.
 • Možete je koristiti ujutru, u toku dana ili uveče, nema pravila, ali je bitno da se odmah posle izvođenja ne izlazi na hladan vazduh, već da se da malo vremena disajnim organima da ostanu na sobnoj temperaturi.
 • Ono što uvek na radionicama savetujemo polaznicima kada učimo i radimo ovu tehniku je sledeće: počnite sa ovom praksom kada ste zdravi, odmorni i opušteni. Tada ćete imati više volje i želje za isprobavanjem. Zatim, kada ste zdravi, tada slobodno dišete, pa će i voda lakše proticati kroz nozdrve, jer ako ste već zapušenog nosa, ona neće prolaziti ili će prolaziti puno teže, što će vas možda uznemiriti i navesti da odustanete od tehnike. Zato, budite uporni, strpljivi i blagi prema sebi.

Više o tehnici Jala Neti možete da pročitate u Homeplace blogu „Jala Neti – drevna tehnika čišćenja”.

 

O voditeljki radionice:

Marija Milićević

Marija Kavisho Milićević

Marija Kavisho Milićević, osnivačica Homeplace-a, prostora za razvoj tela i duha, po profesiji je prof. španskog jezika i hispanskih književnosti, no od detinjstva pokazuje interesovanje za pokret i ljudsko telo, pa tako započinje s izučavanjem raznih plesova. U međuvremenu, upoznaje se s yogom, u kojoj izučava različite stilove i prakse.

Postaje yoga učitelj u Vidya yoga školi Dragana Lončara, i nastavlja svoju edukaciju kod učitelja prakse yin yoge Sebastiana Pucellea i Miriele Burielle, a završava i obuku yoge za decu, Rainbowkids metode. Kroz produbljivanje rada na telu budi se njen interes za meditaciju kao nove perspektive rada s ljudima. Završava trening za vodjenje Oshovih meditacija i trenutno se obučava za terapeuta Osho diamond breath tehnike.