Press: Jin joga: negovanje ženskog principa

Revitalizacija tela i umirenje nervnog sistema je ono što treba savremenom čoveku. Jin joga telu daje mekoću, protočnost, fluidnost i intuiciju, a relaksacijom se otpuštaju nagomilane emocije iz tela.

marija_milicevic

Jin joga je suptilan meditativni stil koji objedinjuje aspekte hatha joge, koncept meridijana iz kineske medicine, taoističke filozofije i budističkih tehnika meditacije. Ono što je specifično za ovaj stil joge je da se položaji zadržavaju duže (3-5 minuta), mišići se opuštaju, a ne aktiviraju (što je slučaj sa dinamičnijim stilovima), tako da je relaksacija u svakom od položaja osnova jin prakse”.

Sa ovim stilom joge upoznaje nas Marija Milićević koja je u Pragu završila Teacher training za Jin yogukod Sebastiana i Murielle; pri Vidya školi joge Dragana Lončara završila je kurs za obuku joga instruktora, kao i Rainbow Kids Joga TTC – trening za učitelja joge za decu u Zagrebu specijalizirajući se za najmlađe. Napravivši svestan izbor da se posveti jogi, ukoračila je u jedan novi svet, svet balansa, u kojem je naučila da voli sebe.

Marija nam objašnjava da se koncept jin i jang teorije temelji na interakciji jin i jang principa. To su dve sasvim suprotne, ali neraskidive snage. Jin je ženski princip koji predstavlja noć, tišinu, mekoću, dok je jang muški princip koji se odnosi na svetlost, sunce, dominaciju, stvaranje. Ovi taoistički simboli treba da budu uravnoteženi. Kada preovladava jang energija, tada je prenaglašena aktivnost i dinamika i tada nedostaje praktikovanje opuštanja i relaksacije, a to su jin elementi. Upravo je taj efekat zasnovan na Jin jogi. U telesnom smislu postavljeno, mišići su jang element, a vezivna tkiva su jin element.

Da li Jin joga stvara oazu za postizanje balansa između jina i janga, između naših suprotnosti?
Svakako. Svi mi, u ritmu današnjeg življenja, neminovno pothranjujemo naše jang elemente. Mnogo je moranja, dinamike, aktivnosti i kretanja. Na Jin jogi stajemo, usporavamo, usmeravamo pažnju na unutrašnjost i dozvoljavamo sebi da samo budemo. Nije potrebno delovanje, već samo bivanje i prihvatanje onog što jeste u tom trenutku. Iz tog razloga, i asane u jin jogi podrazumevaju duže zadržavanje u položajima u kojima težimo relaksaciji. Na taj način ne delujemo samo na mišiće, već i na vezivna tkiva (ligamenti, tetive, kosti, zglobovi, fascija). Opuštanjem prodiremo u dublje slojeve našeg tela. Tako se povećava cirkulacija, poboljšava fleksibilnost čitavog tela i ojačavaju kosti. Tempo je veoma spor, pažljivo se ulazi, a još pažljivije izlazi iz položaja. Koriste se i razna joga pomagala (ciglice i bolsteri) kako bi se iskoristio efekat gravitacije i dublje opustilo telo.

Prema Marijinim rečima, između Jin i drugih tipova joge, razlika postoji u fizičkom smislu. Dinamični stilovi joge (vinyasa flow, ashtanga joga) telu, pre svega, daju snagu, čvrstinu i fleksibilnost. „Jin joga je mnogo više od pukog fizičkog vežbanja (ali nijedan stil joge to nije). Mi umirujemo nervni sistem, poboljšavamo koncentraciju, osećamo se blaženo posle prakse, tokom vremena”. Jin joga usmerena je na karlicu, kukove, donji deo leđa i unutrašnju stranu bedara. Fokus se usmerava na dah, njegovo praćenje i svest o energetskim strujanjima u telu, što omogućava potpuno opuštanje svih energetskih blokada i napetosti u zglobovima i mišićima koji se vremenom talože u telu. Posle prakse Jin joge vrlo smo mekani i bliski sa sobom.

marija_miolicevic_sensa

http://www.lovesensa.rs/clanci/yoga-amp-pilates/jin-joga-negovanje-zenskog-principa


Categories: Press

Tags:,