U skladu sa sobom i mesečevim fazama

U skladu sa sobom i mesečevim fazama - Homeplace blog

Piše: Ivana Vlahović

Da li vam se desilo da kada naiđu važna pitanja ili dileme, a vi – dubok udah, još dublji izdah i glava sama krene unazad sa pogledom usmerenim ka nebu? Najčešće nam se pogled zaustavi na njemu, Mesecu, i odjednom preplavi nas osećaj tihe, smirene sreće. Osećaj ljubavi, nade, vere da je sve u redu. To je ljubav na prvi osećaj.

Da li se taj osećaj može bolje razumeti i uskladiti tako da energija radi za nas, saznaćete u nastavku ovog teksta:

  • Koja je simbolika Meseca i šta ona predstavlja u našem svakodnevnom životu?
  • Koje su 4 glavne faze Meseca?
  • Pregled svake od faza i prikaz mesečevih faza za naredni period.

Simbolika Meseca

Mesec se često prikazuje kao simbol ženstvenosti, što ne isključuje muškarce, jer svi mi u sebi nosimo mušku i žensku energiju (Yin & Yang). Mesec je i oličenje ritma vremena u kome živimo i prelepa sila koja može uticati na sve, od okeanskih plima i oseka, do naših emocija.

Lunarni kalendar se i danas koristi u mnogim tradicijama, a za današnje ljubitelje Meseca, njegova energija označava dublju vezu sa našom intuicijom i usklađivanje sa promenama. Upoznavanjem sa glavnim stadijumima mesečevih faza, probudićemo novo razumevanje sebe i uskladiti se sa prirodnim tokom.

Početak svega je briga o sebi. Da li smatraš luksuzom vreme koje izdvojiš za sebe, vreme u kome se preispituješ i koriguješ ili osnažiš svoj plan? Briga o sebi je primarna potreba svake osobe, i nekada je dovoljno 5 minuta, a nekada 5 dana kako bismo negovali svoj duh, telo i um i bili tu za sebe.

Svaka lunarna faza daje posebnu energiju, i tu energiju možemo iskoristiti kroz svakodnevni život.  Lunarni ciklus se deli na dva perioda – period rasta i period pada, i 4 osnovne faze: mladi Mesec, prvu četvrt, pun Mesec i poslednju četvrt.

U skladu sa sobom i mesečevim fazama - Homeplace blog

I faza – Mladi Mesec

Period rasta počinje mladim Mesecom. Tokom ove faze, Mesec se nalazi između Sunca i Zemlje i izgleda kao da ga nema. To je zato jer je mesečeva strana senke okrenuta ka Zemlji, čineći Mesec nevidljivim.

Mlad Mesec je vreme novih početaka i zato tokom ovog perioda možda ćete poželeti da odvojite vreme da postavite nekoliko ličnih namera o tome šta želite da ostvarite tokom predstojećeg ciklusa od mesec dana. To je sjajno vreme da čujete svoj glas iznutra i priznate svoje najdublje želje. Da sastavite listu ideja, započnete nove projekte, postavite namere i zatim počnete da planirate svoju strategiju ka ostvarenju jer namera i želja bez akcije, postaje iluzija.

Zapitajte se i zapišite – Šta je to što želim da privučem u svoj život?

Možda ljubav, novac, zdravlje, ali možete krenuti i od manjih ciljeva, npr. 5 minuta šetnje svakog drugog dana, 3 minuta meditiranja svakog dana ili šta god da je u vašem trenutnom polju razvoja.

II faza – Prva četvrt

Sada je mesec poluosvetljen, a pola je u senci. Ovo je vreme snage, rada, posvećenosti i izrazite energije. Dobar trenutak da date gas, preduzmete akciju i obavite posao koji je neophodan za ostvarenje namera koje ste postavili tokom mladog Meseca. U ovom periodu ključno je usavršavanje fokusa, otklanjanje straha, sumnji ili ljutnje koji se mogu naći na putu, jer ta osećanja vas mogu umanjiti, i smanjiti vašu prirodnu snagu.

Zapitajte se, ali bez osuđivanja i zapišite – Za koje oblasti života smatram da mogu biti bolje? Razmislite o komunikaciji, opraštanju, neosuđivanju, posvećenosti i odnosima (sa sobom i drugima).

III faza – Pun Mesec

Mesec u svom punom sjaju sa energijom jakog intenziteta. Period obilja i transformacija, kada seme mladog Meseca procveta. Pošto je Mesec tokom ove faze direktno nasuprot Suncu, emocije su pojačane i većina ljudi se može osetiti razdražljivo i emotivno, gde unutrašnji glasovi izlaze na površinu, i zato širom zatvorenih očiju oslušnite šta vam poručuje intuicija.

Zahvalnost kao vodilja ovog perioda, kada treba zahvaliti i čestitati sebi šta je sve bilo na putu i koliki je napredak ostvaren.

Zapitajte se i zapišite – Koliko su usklađeni moj unutrašnji i moj spoljašnji svet? Da li osećam otpor u nekom delu svog života i šta je to što bi se moglo omekšati i otpustiti?

IV faza – Poslednja četvrt

Na pola smo puta između punog Meseca i mladog Meseca. Približili smo se raskrsnici, gde moramo odlučiti čega se oslobađamo i šta otpuštamo što više ne služi našem najvećem dobru. Ovo je ključan deo, jer oslobađanjem stvaramo prostor za nove ideje, ljude i iskustva da uđu u naše živote. Možda se osećamo umorno, što znači da je vreme za odmor, oporavak i razmišljanje. Vreme za retrospekciju i ravnotežu u celom procesu.

Zapitajte se i zapišite – Kako se osećam na svom putu u ovom trenutku? Kuda dalje i koji put ja biram?

„Dobra priprema je polovina uspeha“, stoga ako želite da se uskladite sa prirodom pripremite se lako i lagano. U nastavku se nalazi tabelarni prikaz mesečevih mena za period od juna do decembra i jedino šta vam je potrebno za početak ili nastavak vašeg ličnog usaglašavanja jesu olovka, sveska, dobra volja i vreme posvećeno sebi.

Tabelarni prikaz mesečevih mena

 

***

Mesec i Ja - Žurnal o Mesecu i emocijama

 

Ivana Vlahović
Mesec  i Ja
Žurnal o Mesecu i emocijama

You are the light & shine bright