Novi ciklus radionica svesne pažnje za decu

Radionice svesne pažnje za decu - novi ciklus

Svesna pažnja (mindfulness) je budno stanje svesti koje prihvata sadašnji trenutak baš takav kakav jeste bez osude i procenjivanja, etiketiranja ili otpora. Iz tog stanja osoba je sposobna da donese razumne odluke, adekvatno odgovori na svoje potrebe kao i potrebe drugih ljudi iz svoje okoline, da savlada stresne situacije i da razvija pozitivan odnos prema sebi i svetu. Svesna pažnja se vežba setom kognitivnih, energetskih, kreativnih i fizičkih tehnika koje mogu da nauče i primenjuju i deca u ranom uzrastu i da na taj način steknu veliku prednost u svom duhovnom razvoju.

Radionice svesne pažnje za decu traju 8 nedelja, a susreti se održavaju 1 x nedeljno. Radionice su deo autorskog koncepta za razvoj svesne pažnje (autora Marije Leskovac) i obuhvataju  različite vrste vežbi koje treba da podstaknu razvoj svesnosti i pažnje kod dece kao što su na primer refleksija i razgovor (razvoj emocionalne pismenosti), vežbe za čula, vežbe pokreta, dijafragmalo disanje, joga za decu, asertivni način razgovora sa sobom i drugima, vođene meditacije, pozorište pozitivnog i negativnog stava, vežbe fokusa i koncentracije, kreativne vežbe. Susreti traju 45 minuta za mlađi uzrast i 60 minuta za stariji uzrast u grupi sa maksimalno 8 dece. Deca između susreta dobijaju kratku vežbu koju rade 10-15 minuta svakog dana sa roditeljima do sledeće radionice (MP3 meditacije, vežbe disanja, pokretne ili kreativne vežbe).

Veoma je važno da su roditelji upoznati sa tehnikama i suštinom ove metode kako bi u potpunosti mogli da podrže razvoj svesne pažnje svoje dece i kod kuće. Krajnji cilj jeste da upotreba ovih tehnika deci pređe u naviku, a upravo za to je potreban period od 8 nedelja. Iz tog razloga u okviru radionica za decu po želji se organizuje i jedan informativni susret samo za roditelje kako bi po završetku radionica ove tehnike bile uspešno integrisane u porodični život.

Za više informacija o programu i autoru posetite www.svesnapaznja.com

Lokacija: Radionice se održavaju u Homeplace centru, ul. Pop Stojanova 4, Beograd

 

Termini:

  • Grupa 1: od 5 do 8 godina – petkom od 18.30 do 19.15 h
  • Grupa 2: od 9 do 12 godina – petkom od 19.30 do 20.30h

28.08.: Informativni susret samo za roditelje u 18.30h (opcionalno)

 

Radionice za decu – teme:

  • 04.09. Svesno i nesvesno ponašanje i osnovne funkcije mozga
  • 11.09. Rad sa čulima
  • 18.09. Svesni pokret
  • 25.09. Svesno posmatranje, fokus i koncentracija
  • 02.10. Rad sa emocijama
  • 09.10. Rad sa mislima
  • 16.10. Zahvalnost i optimizam
  • 23.10. Saosećanje prema sebi i drugima

Prijave i informacije na e-mail svesnapaznja@gmail.com ili 064-5125352