Okreni svoj svet naglavačke

Okreni svoj svet naglavačke - 18. januar 2020.

Biti naglavačke je jedan od najuzbudljivijih aspekata joga prakse koji čini da se osećamo mladi u srcu. Inverzije dovode tok krvi u mozak i povećavaju našu energiju. U inverzijama sve je suprotno od onoga što je bilo najbolji i jedini ispravan način, poznato okruženje je okrenuto naglavačke, udobnost i sigurnost su izazvane. Inverzije simbolizuju obrtanje uobičajenih položaja, utvrđenog reda, obrnutu perspektivu, veštinu i koordinaciju, čin ravnoteže, sve one karakteristike naše ličnosti koje su odvažne i neustrašive.

Stoj na podlakticama je savršen položaj za početnike u inverzijama, jer jača gornji deo tela i jezgro i uči kako da nađemo centar kad smo naopako. Sve ovo nam pomaže da bezbedno radimo i stoj na glavi tj. da razvijemo dovoljno snage u gornjem delu tela kako ne bismo preopteretili vrat u stoju na glavi, a sa druge strane, priprema nas i za, još zahtevniji, stoj na rukama. Na sanskritu ovaj položaj se zove pincha mayurasana i znači paun skupljenog repa, ali se često na srpski prevodi kao paunovo pero.

Na radionici ćemo:

  • proći kroz kratku anatomiju ramenog pojasa
  • naučiti kako da u četiri koraka stabilizujemo rameni pojas u položajima u kojima nosimo opterećenje
  • proći kroz core flow sa akcentom na jačanje i otvaranje ramenog pojasa
  • raditi stoj na podlakticama uz zid i joga pomagala, i uz asistencije
  • pripremiti se za špagu iz stoja na podlakticama i slobodan stoj
  • naučiti kako da se lepo dočekamo u slučaju pada.

Napomene: Položaj nije pogodan za početnike u jogi, jer zahteva značajan stepen snage i fleksibinosti ramenog pojasa. Položaj ne bi trebalo raditi u slučaju visokog krvnog pritiska i povreda kičme, vrata, ramena, lakta.

O voditeljici radionice

Jelena Filipović

Jelena Filipović

Jelena se yogom bavi jedanaest godina, a sedam godina podučavanjem. Prvi susret sa yogom imala je kroz ashtanga yogu, a 2010. godine završila je obuku za instruktora hatha yoge u Vidya yoga školi u Beogradu. Kroz dugogodišnju praksu imala je prilike da se upozna sa različitim školama i stilovima yoge i izgradi stil baziran na vinyasa flow yogi sa elementima yin yoge.

2010. godine osniva Champa yoga studio, koji prerasta u Bloom yoga room, i koji vodi sve do 2017. godine. U studiju je vodila časove vinyasa flow, yin i acro yoge.

Časovi koje trenutno vodi su bazirani na flow i yin yogi, a pod uticajem drugih telesnih praksi, poput akrobatike i slobodnog pokreta.

U želji da se ljudi različitih mogućnosti, potreba i iskustva osećaju dobrodošlim na časovima, časove prilagođava sastavu grupe, tako da mogu biti mogu biti lagani i opuštajući, ali i prilično jaki.

Jelena jogu vidi kao utelovljujuću praksu i trenutno fokus stavlja na uzemljenje, bivanje u telu i somatsku meditaciju, slobodan pokret i slobodno disanje.

Kada: 18. januara 2020. godine, od 11.00 do 13.30 h

Cena: 15 eura

Rezervacija mesta vrši se putem imejla contact@homeplace.rs ili na tel. 0604433400 i uplatom izvršenom unapred.