Mindfulness za decu uzrasta 5-8 godina

Mindfulness za decu - mlađa grupa

Mindfulness ili razvoj svesne pažnje je set tehnika za lični razvoj koji se može koristiti i u terapeutske svrhe. Razvijen je 70-ih godina prošlog veka od strane američkog lekara Džona Kabat-Zina koji je u ovoj metodi spojio životnu filozofiju istoka sa potrebama zapadnog sveta. Ako bismo suštinu ove metode sveli na jednu rečenicu ona bi otprilike glasila ovako: posmatranje i prihvatanje sadašnjeg trenutka bez bilo kakvog procenjivanja i osuđivanja.

Radionice svesne pažnje za decu započinju kratkim intervjuom roditelja i deteta sa voditeljem programa, a nadalje deca dolaze u ciklusu od 8 nedelja, tokom kojih se obrađuju sledeće teme: vežbe se svode na refleksiju i razgovor (razvoj emocionalne pismenosti), vežbe za čula, vežbe pokreta, dijafragmalo disanje, jogu za decu, asertivni način razgovora sa sobom i drugima, vođene meditacije, pozorište pozitivnog i negativnog stava, vežbe fokusa i koncentracije. Susreti su jednom nedeljno u trajanju od 45 minuta za mlađi uzrast i 60 minuta za stariji uzrast u grupi sa maksimalno 8 dece. Deca između susreta dobijaju kratku vežbu koju rade 10-15 minuta svakog dana sa roditeljima do sledeće radionice (MP3 meditacije, vežbe disanja, pokretne ili kreativne vežbe).

Veoma je važno da su roditelji upoznati sa tehnikama i suštinom ove metode kako bi u potpunosti mogli da podrže razvoj svesne pažnje svoje dece i kod kuće. Krajnji cilj jeste da upotreba ovih tehnika deci pređe u naviku. Iz tog razloga u okviru radionica za decu po želji se organizuje i jedan informativni susret samo za roditelje kako bi po završetku radionica ove tehnike uspešno integrisali u porodični život.

Više informacija o ovom Homeplace programu možete saznati ovde.

Program vodi Marija Leskovac.

Termini

Radionice za grupu dece uzrasta od 5 do 8 godina održavaće se petkom, od 18.30 do 19.15 h, a biće obrađene sledeće teme:

  • 24.01. Svesno i nesvesno ponašanje
  • 31.01. Rad sa čulima
  • 21.02. Svesni pokret
  • 28.02. Svesno posmatranje i fokus
  • 06.03. Rad sa emocijama
  • 13.03. Rad sa mislima
  • 21.03. Zahvalnost i optimizam
  • 27.03. Saosećanje prema sebi i drugima

Prijave i informacije

Marija Leskovac

e-mail: marija.leskovac84@gmail.com

tel: 064-5125352

FB event