Umetnost kokreiranja života

Foto: Petar Pavlov

Foto: Petar Pavlov

Piše: Neda Karalejić

Zamislimo svoj život kao jedno uzbudljivo putovanje. Sa svojim prvim udahom krećemo na put – krivudav i nepredvidiv, u isto vreme čudesan. Svesni smo da će mnogo faktora uticati na udobnost te vožnje i da na veliki deo iskustava ne možemo uticati. Međutim, mi držimo volan svog nekog zamišljenog vozila i jednim delom imamo kontrolu.

Upravljamo svojim izborima, svojim postupcima, reakcijama i očigledno ono što činimo i način na koji to činimo utiču na smer našeg života.

Divna mogućnost je data svakom ljudskom biću, da možemo da napravimo značajne pozitivne promene upornim fokusiranjem na ono što nam je najvažnije, i to onda kada odluke donosimo u skladu sa svojim najvišim JA.

Sankalpa (prevedeno sa sanskrita znači odluka, namera, volja) predstavlja jogičko sredstvo koje nam pomaže da se usredsredimo i unesemo snagu svojih najdubljih želja. To je iskrena namera koja odražava naše najviše ideale.

Kako da pronađemo svoju sankalpu?

Slušajmo sebe, jer je naša iskrena želja već tu prisutna. Čeka da je vidimo, čujemo i osetimo. Dovoljno je da se utišamo. Stvaranje mirnog i spokojnog uma meditacijom i joga nidrom, pomoći će nam da čujemo poruku svog srca.

Sankalpa može biti kratka pozitivna izjava koja vas podseća na vašu istinsku prirodu i ne zahteva nikakve promene, ili pak određena namera ili cilj koja vam pomaže da svoje izbore prilagodite svojoj iskrenoj želji.

Koja je vaša iskrena želja?

Kako želite da se osećate?

Šta vaše srce zaista želi?

Deo vas već zna šta nije u ravnoteži i kako najbolje izvršiti promene koje su vam potrebne. Strpljivo osluškujte, jer može potrajati neko vreme dok ne pronađete pravi izraz  koji to snažno i sažeto opisuje.

Kada osetite ovu poruku, budite spremni da se sa njom sastanete, da je osećate. Zađite duboku u vašu rezoluciju, doživljajem, vizualizacijom i mentalnim iskustvom. Zatvorenih očiju, pustite film na vašem mentalnom ekranu. Prizivajte u sebi osećaj ispunjenja, kao da se ta namera već ostvarila. Osetite tu radost, prožima vas cele, pustite da natopi svaku vašu ćeliju.

Foto: Petar Pavlov

Foto: Petar Pavlov

Redovno ponavljajte svoju sankalpu. Možete je ponavljati tri puta dnevno, kada odredite svoje vreme, ili ako redovno vežbate jogu i meditaciju sjajno je započeti i završiti praksu ponavljanjem sankalpe. Najsnažniji način je tokom vežbanja joga nidre, kada sistemski opustite telo i um, kada ste svesni, budni, otvoreni i povezani sa svojim podsvesnim umom.

Svaki korak ovog procesa mora biti autentičan. Kada započinjemo bilo koju praksu, obično se javlja nelagodnost ili nekakvo ometanje i to je jednostavno znak da rastemo. Uporno, iznova i iznova,  negujemo i usmeravamo našu energiju potrebnu za  rast i jačanje naše odlučnosti.

Redovno pregledajte svoj dan. Koliko ste bili u skladu sa svojom namerom, da li ste nešto mogli da učinite drugačije? Posmatrajte svoje akcije kroz okvir sankalpe, ali bez osude, sa saosećanjem prema sebi. Oni koji vežbaju jogu, znaju kako naš nestalni um može da nam odvuče pažnju i kako nežno, bez prisile, vraćamo pažnju na dah. Na isti način možemo vraćati celo svoje biće nazad u smeru naše odluke kada skrenemo sa puta, na kome se u stvari vraćamo sebi.

Uživajmo na svom putu, zdravi, odlučni, autentični i pre svega prisutni.