Bhramari pranajama

Bhramari pranajama

Foto: Petar Pavlov

Piše: Neda Karalejić

Bhramari Pranajama, takođe poznata kao dah brujanja pčela, umirujuća je praksa disanja koja smiruje nervni sistem i pomaže da se povežemo sa našom istinskom unutrašnjom prirodom. „Bhramari” je sanskritska reč za pčelu, a ova pranajama je tako nazvana zbog zvuka brujanja koji se proizvodi u zadnjem delu grla tokom vežbe – poput nežnog zujanja pčele.

Bhramari Pranajama blagotvorno deluje na naš organizam:

  • smiruje um
  • oslobađa nas napetosti, uznemirenosti
  • stimuliše epifizu i hipofizu, nervus vagus
  • ublažava stres i anksioznost
  • rasipa bes
  • smanjuje krvni pritisak
  • jača zdravlje grla
  • jača i poboljšava glas
  • indukuje čvrst san.

Bhramari (kao i većina pranajama) praktikuje se na prazan stomak. Iako se može praktikovati u bilo koje doba dana, bhramari je posebno moćan rano ujutro i kasno uveče – kada ima manje ometajućih zvukova i kada je naša unutrašnja percepcija najsnažnija.

Bhramari pranajama

Izaberite udoban položaj za sedenje. Ako ste u mogućnosti, najbolje je da sedite prekrštenih nogu na podu, možete podmetnuti jastuk ili ćebe kako biste udobno podigli kukove. Alternativno, možete izabrati da sedite na prednjem delu stolice, sa stopalima ravnim na podu. Dozvolite da se kičma izduži tako da leđa, vrat i glava budu u ravni. Lagano zatvorite usne, držeći zube blago razdvojene, a vrh jezika približite prostoru iza gornjih prednjih zuba. Održavajte ovaj položaj usta tokom vežbe, često proveravajući da li je vilica opuštena. Zatim zatvorite uši palčevima, postavite kažiprste tik iznad obrva, a srednji, domali i mali prst preko očiju, tako da vrhovi ovih prstiju veoma nežno pritisnu most na nosu.

Za početak, udahnite dugo, duboko kroz nozdrve, dovodeći dah sve do stomaka. Zatim počnite polako da izdišete, praveći stabilan, niski zvuk ‘mmmm’ u zadnjem delu grla – poput pčelinjeg brujanja. Fokusirajte se na to da zvuk bude mek, gladak i postojan. Pozicioniranje jezika omogućava vibraciji da bolje rezonira po celoj glavi, utičući na tkiva mozga. Držite telo potpuno mirno i dovedite svoju svesnost u centar glave – u adžna čakru – puštajući da zvuk ispuni glavu i proširi se na telo.

Stopite se sa zvukom i dozvolite vibraciji da prožme celo vaše biće. Počnite sa pet ponavljanja. Možete ili da nastavite sa pet ponavljanja, ili postepeno da povećavate njihov broj.

Bhramari pranajama

Foto: Petar Pavlov

Nakon poslednjeg izdisaja, dozvolite da se dah vrati u normalu i posmatrajte sve promene koje su se desile. Kako se osećate fizički, mentalno, emocionalno i duhovno? Koje energetske promene primećujete kao rezultat ove prakse? Gde primećujete senzaciju u svom telu i po čemu se razlikuje od onog kada ste počeli? Kada budete spremni, nežno otvorite oči, nastavljajući da usmeravate deo svoje svesti unutra. Ako je jutro, polako ustanite i posvetite punu pažnju ostatku dana; ako je veče, primetite vibracioni mir koji je ova praksa pokrenula u vašem telu i pokušajte da ga održite dok se pripremate za miran san.