Fascinantan svet fascije

fascia

Piše: Nina Radovanović

Sigurna sam da ste već hiljadu puta čuli kako je „sve povezno” i to najverovatnije u najrazličitijim prilikama gde se odnosilo na najrazličitije stvari… E pa nigde to nije više izraženo i, mogu reći najosetnije, nego upravo u našem telu i upravo zbog naše fascije!

Nije teško poverovati da ukoliko imate problem sa levim kolenom trpeće i vaš levi zglob, a šta ako vam kažem da će zbog levog zgloba vrlo verovatno trpeti vaše desno rame? Odgovor se krije u dobroj staroj „sve je povezano”, a u našem telu glavni „krivac” za to je fascija.

Fascija je poput paukove mreže i ako povučete ili zgužvate jedan kraj te mreže, efekat će se osetiti i na njenom drugom kraju.

Ali ne samo to, ova mreža se nalazi svuda u telu, obmotava svaki organ, zglob, mišić, nerv i krvni sud.

U slučaju neke povrede, posle operacije ili nepravilnog opterećenja, facija se u tom povređenom delu tela slepi poput lepka kako bi zaštitila to područje. Problem je u tome što ta promena utiče i na druge delove tela koji zbog toga promene svoj oblik, te trpe asimetriju i razne prtiske.

Fascija je zapravo vezivno tkivo koje je sastavljeno od kolagena, čitajte vode i tu, mislićete, priča poprima karakteristike naučne fantastike ;), ali čitajte dalje pa sami procenite koliko ima smisla.

Radeći sa vodom kroz tretmane kojima se bavim uvidela sam neviđen značaj stanja fascije na naše emotivno, mentalno i duhovno raspoloženje. Voda je moćan medijum i najjači provodnik. I ako, kao i ja, znate da su telo i duh jedna celina, zamislite samo količinu informacija koje vaše telo prima od različitih emotivnih stanja kojima ste izloženi, stresa i mali million mikro trauma koje vaš um možda svesno ni ne stigne da obradi, tipa od onog kad vas je neko opsovao u saobraćaju ili nepristojno odbrusio na šalteru, do nekih većih koje zbog paralisanog stanja ili nekog drugog odbrambenog mehanizma nismo stigli da isprocesuirmo, kao ono kad nam se razboli ili umre neko blizak. A telo sve pamti, a voda sve upija! I setite se da je ljudsko telo sastavljeno od 60 procenata vode, koja se nalazi u organima, mišićima, kostima, i naravno opet fasciji!

Zato vodite računa o svom telesnom i duhovnom stanju i ne zanemarujte neko tamo boluckanje ili stresić na poslu, jer sve je povezano i samo našom konstantnom pažnjom i budnošću možemo da održimo fukcionalnim i zdravim ovaj naš fascinantni umno telesni sistem.