Jala Neti – drevna tehnika čišćenja

Jala Neti – drevna tehnika čišćenja

Piše: Marija Milićević

Hatha joga krije (sanskr. kriya – akcija, čin, napor) predastavljaju tradicionalne tehnike kojima je namera kompletno čišćenje tela, a koje propisuje jedan od najstarijih spisa o hatha jogi – Hatha Yoga Pradīpikā (15. vek). Njihov zadatak je da pomognu prirodnim procesima da očiste telo od nečistoća i sluzi. Ima ih šest, pa se zbog toga nazivaju šatkarme (sanskr. shat karma – šest akcija).

Delovanje šest krija je usmereno na čišćenje fizičkog tela, koje će rezultirati i čišćenjem energetskog tela, odnosno učiniće vaše joga akcije efikasnijima. Jer, čistoća tela podstiče čistoću uma, pa su stoga krije osnovni alati jogija. Uz to, čišćenje tela, a pogotovo probavnog sistema, deluje na emocionalno stanje (solarni pleksus je emotivni centar).

Krije su deo tantričke tradicije i praktikuju se u svrhu pročišćavanja tela, te razbijanja blokada nastalih zbog trauma, kočenja ili potiskivanja emocija. Osim što čiste telo od nakupljenih toksina, a um od ustaljenih obrazaca i navika, one takođe pomažu neometano kretanje prane (životne energije) u telu otvarajući energetske kanale.

Šatkarme obuhvataju:

 • Dhauti – tehnike ispiranja tela
 • Basti – tehnike za pročišćavanje creva
 • Neti – tehnike čišćenja nosnih šupljina
 • Trataka – tehnika za pročišćenje očiju i razvijanje koncentracije
 • Nauli – vežba za masažu trbušnih organa i podsticanje unutarnje vatre (agni)
 • Kapalabhati – tehnika disanja za čišćenje sinusa.

Jala Neti – drevna tehnika čišćenja nosa i sinusa

Jala Neti je naziv za specifičan proces čišćenja nosa i sinusa. Tehnika, preuzeta iz tradicije drevnih joga tradicija, u sebi nosi spoj reči Jala (voda) i Neti (nos, nosni…). Iako relativno nepoznata u zapadnoj kulturi, ova je tehnika uobičajena praksa u mnogim delovima Indije i jugoistočne Azije, a ayurveda savetuje njeno svakodnevno korišćenje za dobrobit našeg zdravlja.

Jala Neti – drevna tehnika čišćenja

Koje su dobrobiti ove tehnike?

 • Neti uklanja sve nečistoće i bakterije iz nosa.
 • Pomaže drenaži sinusa i deluje protiv nosnih infekcija, alergije, sinusitisa i brojnih drugih tegoba, kao što su upala grla, kašalj, curenje iz nosa, upala krajnika…
 • Deluje na sluz nosa.
 • Smanjuje tendenciju disanja na usta.
 • Korisna je kod bolesti poput astme i bronhitisa.
 • Deluje na smirivanje i nestanak glavobolje, migrene…
 • Od velike je koristi za probleme povezane s očima. Deluje na ispiranje suznog kanala. Nakon ove tehnike, jasnije i bolje vidimo.
 • Korištenje ove tehnike može biti povoljno i za određene vrste poremećaja i bolesti uha.
 • Neti utiče na naše čulo mirisa.
 • Pomaže vizualizaciji, koncentraciji.
 • Daje osećaj lakoće i jasnoće umu.

Šta je potrebno za izvođenje ove tehnike?

POSUDA

Za izvođenje ovog procesa čišćenja potrebno je imati adekvatnu posudu (Neti Poti, Neti Lota). Posuda je posebnog oblika koji nije takav bez razloga, već zato da omogući kontrolisan dotok vode, brzinu proticanja i, što je jako bitno, odgovarajući pritisak, kako bi taj proces bio potpun.

VODA

Potrebno je imati prokuvanu, toplu vodu. Uvek je pre korišćenja prokuvajte, ohladite na sobnu temperaturu (dakle, voda ne sme biti ni prevruća ni prehladna, što je takođe bitno, jer je unosite u osetljivo područje) i tek zatim je koristite.

SO

Treća potrebna stvar je so. Iako bi se ovaj postupak mogao raditi i bez soli, ona je važan sastojak i savetujem da je koristite. Osim što će delovati na uništavanje mikroorganizama, so će uticati na uklanjanje i povlačenje sluzi koja, ukoliko se nakupi u područjima nosa, sinusa, dovodi do razvoja mikroorganizama i vrlo brzo do stanja upala i infekcija.

Količina soli je: 1 kafena kašika na pola litre prokuvane vode. Promešajte, pričekajte da se otopi i čišćenje može da počne.

Jala Neti – drevna tehnika čišćenja

Izvođenje tehnike

Uputstvo

Napunite posudu i stanite iznad umivaonika. Desnom rukom približite posudu desnoj nozdrvi i nagnite glavu na suprotnu, levu stranu, tako da možete polako krenuti s ulivanjem vode u nosnicu. Voda će vam ulaziti kroz desnu nozdrvu, a izlaziti kroz levu.

Pustite mlaz neka teče nekoliko sekundi, sve dok ne ispraznike sadrzaj iz neti potija. Dok izvodite tehniku, dišete na usta, jer vam je nos zauzet.

Uspravite se. Izduvajte ostatak sadržaja nosa u maramicu i zatim ponovite postupak na drugu, levu nozdrvu.

U ovom kratkom video uputstvu možete videti kako se Jala Neti pravilno izvodi:

Izduvavanje nosa na kraju postupka je takođe važan deo procesa detaljnog čišćenja. Na taj način osušimo i do kraja očistimo prostor nosne šupljine od tečnosti u kojoj bi se, pomešano sa sluzi, s vremenom mogli razviti mikroorganizmi.

Jala Neti – drevna tehnika čišćenja

Dodatni saveti

Jala Neti se izvodi kao deo higijene nosa, nosne šupljine i sinusa, tako da se može svakodnevno koristiti, posebno u zimskom periodu kada smo skloni prehladama.

Možete je koristiti ujutru, u toku dana ili uveče, nema pravila, ali je bitno da se odmah posle izvođenja ne izlazi na hladan vazduh, već da se da malo vremena disajnim organima da ostanu na sobnoj temperaturi.

Ono što uvek na radionicama savetujem polaznicima kada učimo i radimo ovu tehniku je sledeće: počnite sa ovom praksom kada ste zdravi, odmorni i opušteni. Tada ćete imati više volje i želje za isprobavanjem. Zatim, kada ste zdravi, tada slobodno dišete, pa će i voda lakše proticati kroz nozdrve, jer ako ste već zapušenog nosa, ona neće prolaziti ili će prolaziti puno teže, što će vas možda uznemiriti i navesti da odustanete od tehnike.

Zato, budite uporni, strpljivi i blagi prema sebi.

Marija Milićević

 

Marija Milićević, osnivačica
Homeplace – prostor za razvoj tela i duha