Svaka promena kreće od sređivanja ormana

Marija Krsmanović: Svaka promena kreće od sređivanja ormana

Piše: Marija Krsmanović

Promena je proces koji zahteva vreme, fokus i strpljenje.

Kako bi promena počela da se dešava, neophodno je imati potrebu i želju za njenim ostvarenjem. Svaki prostor traži da se s vremena na vreme oslobodi i očisti od suvišnog sadržaja. Bilo da govorimo o našem životnom prostoru (domu) ili prostoru tela.

Sve što postoji traži da se na neki način puni, ali i da se prazni

Stvari se uglavnom stihijski uvlače u dom. Malo po malo, dan za danom, u dom se unosi svašta, a iz njega se ne iznosi skoro ništa. Kroz svakodnevicu i način života koji se živi često se ne primeti koliko je prostor zatrpan stvarima koje se uopšte ne koriste, ali stoje, ničemu i nikom više ne služe, no tu su jer možda „zatrebaće”.

Potrošačko društvo jednostavno tera na kupuj, troši i bićeš srećan. Sa svih strana dolazi „kupi sad” poziv na akciju. Istina je, danas se mnogo lakše kupuje nego pre, više nije neophodno otići u prodavnicu, dovoljna su tri klika kako bi sve došlo na kućni prag. Tako se kupuje potrebno i nepotrebno, onda jednog dana ustaneš i shvatiš da te sve te stvari oko tebe napadaju. Da su prostor doma i ormana pretrpani sadržajem koji nema upotrebnu vrednost.

Okruženi smo stvarima koje su kupljene ili dobijene, ali su i zaboravljene. Stoje u ormanu, na policama, u komodama, korpama i fiokama, zauzimaju prostor i stvaraju nered. Stoje zaboravljene, čekaju budućnost skupljajući prašinu i moljce. Sve te stvari svakako utiču na svakodnevni život, pre svega imaju snažan uticaj na protok energije, kako u prostoru doma, baš isto tako i u prostoru tela. Stvari koje nas okružuju, kao i nered koji stvaraju, u potpunosti utiču na celokupan kvalitet života.

Marija Krsmanović: Svaka promena kreće od sređivanja ormana

Kada postanemo svesni te istine, započne se akcija raščišćavanja i izbacivanja suvišnih stvari, a to je poprilično zahtevan poduhvat. To je akcija koja traži određenu pažnju, koncentraciju i pre svega vreme.

Kroz iskustvo rada sa drugima znam koliko se puno puta uđe u proces raščišćavanja ormana i stvari po kući, ali uglavnom akcija ostane nedovršena. Proces se zaustavi na samom početku, glavni razlog za to je gubitak fokusa sa započetog posla. Fokus se gubi, jer je proces oslobađanja od suvišnog sadržaja emotivno i fizički zahtevan posao. Baš zato ovom procesu treba prići postepeno, posvećeno i strpljivo. Potrebno je raditi i dovoditi stvari u red malo po malo, deo po deo, dan za danom, sve dok u prostoru ne ostane sve ono zaista potrebno.

Istina je, teško se odvajamo od stvari, pravi razlog za to je novac, njime je to kratkoročno zadovoljstvo plaćeno. Dakle, nije lako otpustiti stvari iz razloga što taj čin u svakom budi na prvom mestu osećaj da se na neki način baca novac, a istini za volju – ko voli da baca trudom zarađeni novac, verujem niko. To je prva kočnica u postupku oslobađanja prostora od svakog viška.

Na veliku žalost, uglavnom se novac troši na razne stvari koje suštinski nisu potrebne, ali u trenutku kupovine ostvario se dobar osećaj, probudila kratkoročna radost, koja za posledicu doprinosi domu punom svega i svačega.

U svakom domu ima puno nekih stvari koje se čuvaju jer zatrebaće, mnogo onih koje imaju emotivnu vrednost ili zato što su to oni komadi odeće koji služe da se nose za po kući.

Moje je pitanje: da li se zaista sve te stvari koriste?

Marija Krsmanović: Svaka promena kreće od sređivanja ormana

Kao dizajner enterijera počela sam da se bavim temom stanja stvari u domu, jer mi je bilo zanimljivo da posmatram na koji način jedan enterijer kroz vreme dobije potpuno drugačiji izgled samo zbog viška stvari u prostoru. Projektovanje i dizajn enterijera imaju mnogo veći zadatak i izazov od same dekoracije i estetike. Već godinama se bavim temama ormana i njegovog vlasnika, viška stvari u domu i pametnom kupovinom. Razmišljam, istražujem, eksperimentišem, kroz praksu isprobavam, utičem i tražim različita rešenja kako bi se na ovom polju ostvarili rezultati. Želim da naglasim: ukoliko se u jedan prostor previše unosi, a iz istog se ravnomerno ne iznosi, tom prostoru će biti narušena harmonija, a samim tim i estetika.

Promena stanja stvari u domu počinje sređivanjem ormana

Kada sredimo orman, srediće se i sve drugo. Orman je ogledalo svog vlasnika, u njemu se krije sve. Kada se on dovede u red, kada se iz njega izvadi suvišno, sve drugo ide lako i jednostavno. Posao sređivanja ormana ima višeslojan značaj i baš zato oslobađanje od suvišnih stvari počinje od njega.

Da bi se proces započeo, neophodno je osetiti potrebu i spremnost da se prostor oslobodi od suvišnog sadržaja, samim tim dovede u red. Ukoliko želiš da kreneš, u nastavku teksta navešću prvih pet mojih zlatnih pravila u akciji raspremi orman, iznesi iz njega suvišno.

  1. Oslobodi se svih stvari koje ne bude osećaj zadovoljstva i radosti kada ih obučeš.
  2. Stvari koje ne opisuju tebe danas, tvoj stil i način života – pozdravi, prodaj ili pokloni.
  3. Sve što se u ormanu nalazi, a što čuvaš da nosiš po kući – izvadi i zauvek pozdravi.
  4. U ormanu treba da stoje stvari koje koristiš, koje pristaju tebi, tvom autentičnom izrazu, tipu tela i licu, one stvari u kojima najbolje izgledaš i najbolje se osećaš.
  5. Biraj da čuvaš stvari koje, pored emotivne vrednosti, imaju svrhu, smisao i logičan značaj.

U akciji sređivanja ormana i ostvarenja promene treba imati ovih pet zlatnih pravila na umu. Ova pravila služe kao smernice. Savetujem da ih napišeš na papir i okačiš na vidno mesto u ormanu, da podsete šta u ormanu u i kakva vrsta sadržaja treba da se nalazi.

Oslobođen orman oslobodiće energiju, a u prostor ulaziće promene.

Marija Krsmanović: Svaka promena kreće od sređivanja ormana

Najvažnija stavka u oslobađanju je pustiti stvari da idu u novi život. Nakon toga, veoma je važno kupovati pametno, birati potrebno.

Želim srećan početak akcije, početak promene – oslobodi svoj prostor i sebe od svakog viška.

Srećno!

Marija Krsmanović

 

Marija Krsmanović
Od nereda do reda