Mesec i Ti

Homeplace blog: Mesec i ti

Piše: Ivana Vlahović

Mesec – nebesko telo koje inspiriše i koje utiče na nas i na sve oko nas, od okeanskih plima i oseka, do naših emocija. Mesec i Ti je poseban odnos koji nam pomaže da upoznamo sebe i prihvatimo da – kao i Mesec – prolazimo kroz razne faze svakoga dana. I svaka, baš svaka faza je u redu.

Lunarni kalendar se i danas koristi u mnogim tradicijama, a za današnje ljubitelje Meseca, njegova energija označava dublju vezu sa našom intuicijom i usklađivanje sa promenama. Upoznavanjem sa glavnim stadijumima mesečevih faza, probudićemo novo razumevanje sebe i uskladiti se sa prirodnim tokom.

Ova godina nije obična!

2023. godina je posebna godina u kojoj ćemo imati 13 punih Meseca, od čega je čak četiri super Meseca. Godina koja se neće zaboraviti.

Mesečeve mene 2023.

Pun Mesec u januaru – Investiraj vreme i ljubav u razumevanje sopstvenih unutrašnjih osećaja (onih ispod povrsine).

Pun Mesec u februaru – Prati svoje instikte. Treba znati kada stati, a kada ruku dati.

Pun Mesec u martu – Pravo savršenstvo je prihvatiti nesavršenost. Počni od sebe.

Pun Mesec u aprilu – Intuicija je kada čujemo osećaj iz stomaka, filtriramo šumove kroz srce i realizujemo našim umom. Tim redosledom.

Pun Mesec u maju – Od straha da nam izlazak iz zone komfora postane neizdržljiv, kreiramo neizdržljivu komfornu zonu. Razgovor sa sobom je prvi stepenik ka svom putu. Iskreno i nežno.

Pun Mesec u junu – Svaku situaciju preokreni u priliku, jer tako povećavas svoj kapacitet za sreću.

Pun Mesec u julu – Ukoliko nisu ostvareni, reformuliši svoje ciljeve za 2023.

Pun Mesec u avgustu – Raširi svoja krila. Videćeš bolje, letećeš lakše.

Drugi pun Mesec u avgustu  – Promeni ono što možeš, prihvati ono što ne možeš. Nije sve do tebe, i ne treba da bude.

Pun Mesec u septembru – Uspori. Zastani. Vrati se unazad ako zatreba. Ali, vrati se u sadašnjost. Tu si potrebna i sebi i drugima.

Pun Mesec u oktobru – Uživanje je u-živanje. Uživaj svim čulima i oseti živost svog života.

Pun Mesec u novembru – Neizdrž, zbunjenost, magla. Fokusiraj se na unutra – kada si ti u miru, svi spoljašnji ometači nestanu ili prestanu.

Pun Mesec u decembru – Osećajnost, osetljivost, emotivnost su tvoje super-moći.

Homeplace blog: Mesec i ti

Simbolika Meseca

Svaka lunarna faza daje posebnu energiju, i tu energiju možemo iskoristiti kroz svakodnevni život.  Lunarni ciklus se deli na dva perioda – period rasta i period pada, i četiri osnovne faze: mladi Mesec, prvu četvrt, pun Mesec i poslednju četvrt.

I faza – Mladi Mesec

Period rasta počinje mladim Mesecom. Tokom ove faze, Mesec se nalazi između Sunca i Zemlje i izgleda kao da ga nema. To je zato što je mesečeva strana senke okrenuta ka Zemlji, čineći Mesec nevidljivim.

Mlad Mesec je vreme novih početaka i zato ćete tokom ovog perioda možda poželeti da odvojite vreme da postavite nekoliko ličnih namera o tome šta želite da ostvarite tokom predstojećeg ciklusa od mesec dana. To je sjajno vreme da čujete svoj glas iznutra i priznate svoje najdublje želje. Da sastavite listu ideja, započnete nove projekte, postavite namere i zatim počnete da planirate svoju strategiju ka ostvarenju, jer namera i želja bez akcije, postaje iluzija.

Zapitajte se i zapišite – Šta je to što želim da privučem u svoj život?

Možda ljubav, novac, zdravlje, ali možete krenuti i od manjih ciljeva, npr. 5 minuta šetnje svakog drugog dana, 3 minuta meditiranja svakog dana ili šta god da je u vašem trenutnom polju razvoja.

II faza – Prva četvrt

Sada je mesec poluosvetljen, a pola je u senci. Ovo je vreme snage, rada, posvećenosti i izrazite energije. Dobar trenutak da date gas, preduzmete akciju i obavite posao koji je neophodan za ostvarenje namera koje ste postavili tokom mladog Meseca. U ovom periodu ključno je usavršavanje fokusa, otklanjanje straha, sumnji ili ljutnje koji se mogu naći na putu, jer ta osećanja vas mogu umanjiti, i smanjiti vašu prirodnu snagu.

Zapitajte se, ali bez osuđivanja, i zapišite – Za koje oblasti života smatram da mogu biti bolje? Razmislite o komunikaciji, opraštanju, neosuđivanju, posvećenosti i odnosima (sa sobom i drugima).

III faza – Pun Mesec

Mesec u svom punom sjaju sa energijom jakog intenziteta. Period obilja i transformacija, kada seme mladog Meseca procveta. Pošto je Mesec tokom ove faze direktno nasuprot Suncu, emocije su pojačane i većina ljudi se može osetiti razdražljivo i emotivno, gde unutrašnji glasovi izlaze na površinu, i zato širom zatvorenih očiju oslušnite šta vam poručuje intuicija.

Zahvalnost kao vodilja ovog perioda, kada treba zahvaliti i čestitati sebi šta je sve bilo na putu i koliki je napredak ostvaren.

Zapitajte se i zapišite – Koliko su usklađeni moj unutrašnji i moj spoljašnji svet? Da li osećam otpor u nekom delu svog života i šta je to što bi se moglo omekšati i otpustiti?

IV faza – Poslednja četvrt

Na pola smo puta između punog Meseca i mladog Meseca. Približili smo se raskrsnici, gde moramo odlučiti čega se oslobađamo i šta otpuštamo što više ne služi našem najvećem dobru. Ovo je ključan deo, jer oslobađanjem stvaramo prostor za nove ideje, ljude i iskustva da uđu u naše živote. Možda se osećamo umorno, što znači da je vreme za odmor, oporavak i razmišljanje. Vreme za retrospekciju i ravnotežu u celom procesu.

Zapitajte se i zapišite – Kako se osećam na svom putu u ovom trenutku? Kuda dalje i koji put ja biram?

Homeplace blog: Mesec i ti

 

***

Mesec i Ja - Žurnal o Mesecu i emocijama

 

Ivana Vlahović
Mesec  i Ja
Žurnal o Mesecu i emocijama

You are the light & shine bright