Ranjivost – ulaznica za slobodu

Homeplace blog

PIŠE: Ganga Cording

Ranjivost je ulaznica za slobodu. To je sve samo ne slabost – najčešći nesporazum. Samo ako skupim hrabrost da uistinu primetim što se zbiva unutra bez da unosim ‘drugog’ u to, položiću temelj za kasniju plodnu i razumnu komunikaciju. Međutim, ako je fokus na stvarima poput ‘šta će drugi misliti o meni?’, ‘da li ću ispasti glupa?’, ‘da li ću ispasti zahtevna, pohlepna, slaba, požudna, ne-zajedno, egoistična, bez saosećanja?’, izgubiću se u slici i socijalnim normama i sebi uskratiti mogućnost da postanem svesna, primim i zagrlim s ljubavlju ono što je unutra. Ako se fokusiramo na drugog, to rađa strah, a ne svest.

Zato, počnimo ispočetka: prvi korak je biti ranjiv spram sebe, otvoriti se čemu god da jeste i izraziti dobrodošlicu bez osuđivanja. Zatim, sledeći korak je pokazati to drugima, ako odlučimo to da učinimo na prikladan način.

Homeplace blog

Počnimo ispočetka: prvi korak je biti ranjiv spram sebe, otvoriti se čemu god da jeste i izraziti dobrodošlicu bez osuđivanja.

Postoji sloboda u gledanju unutra i slobodi izražavanja sebe pred drugima. Nema tačnog ili pogrešnog. U jednom trenutku mogu sve da izrazim, u drugom da pričekam, u sledećem da odlučim da ne izrazim ništa.

U svakom slučaju je preporučljivo koristiti ‘ja’ jezik, umjesto ‘ti’ jezik – inače korišćen da bi se sakrilo iza udovoljavanja ili optuživanja drugog.

No, s malo prakse dobrobiti postaju očigledne. Ima više samopoštovanja i samoosnaženja, više žive i stvarne povezanosti s drugima, više ljubavi i radosti.

Preveo: Dražen Pramod Šivak

Tekst je izvorno objavljen na artofnow.com.hr.

***

Ganga Cording

Ganga Cording

Ganga Cording je rođena u Nemačkoj, gde je diplomirala psihologiju i stekla zvanje MA (Dipl. Psych, MA). Obučena u Rogers psihoterapiji i psihoanalitičkoj grupnoj terapiji, a specijalizirala je u oblasti kliničke psihologije. Ubrzo je unutrašnja potraga direktno dovodi indijskom mistiku Ošou (Osho), čiji je učenik od 1975, živeći i radeći u njegovim komunama 25 godina. Vodi Intenzive svesnosti od 1977. godine. Danas vodi Satori i druge meditacijske retreatove po celom svetu. Jedan je od voditelja Instituta intenziva svesnosti i vodi obuke Intenziva svesnosti.  2007. godine osniva Akademiju svesnosti i kreativnog izražavanja, kao krunu svog rada i bogatog životnog iskustva.