IT TAKES YOU TO TANGO!

Tango Argentino. Strast, prema?

Foto: Petar Pavlov
Foto: Petar Pavlov

Piše: Đurđina Šijaković Maidanik

Hajdemo redom. I pitajte me slobodno, tango i ja smo zajedno svašta prošli poslednjih desetak godina.

Kao neko pagansko božanstvo, Tango ti vraća onako kako mu prinosiš. Dođeš sa namerom. Tražiš pokret uz muziku, na pravom si mestu. Tražiš druženje, naći ćeš i ćasku i duboka prijateljstva. Tražiš način da poneguješ telo i posturu, razvijaćeš stav i gracioznost: iznutra i iz zemlje. Tražiš inspiraciju, saznaćeš za sasvim novi svet i potkulturu. Tražiš smislen kontakt, razmenjivaćeš divan dar ovozemaljskog života: dodir sa drugim ljudskim bićima, u sigurnom kontekstu plesnog miljea. Tražiš paletu emocija i kanal da ih izraziš, a pesma izranja iz neobjašnjive melanholije, iseljeničke nostalgije, slomljenog srca ljubavnika ili slatkog ushićenja zbog narednog susreta, roditeljske tuge, prkosa u siromaštvu, južnoameričkog umeća radosti u svakodnevnici. Tvoja duša ova osećanja intuitivno razume i tvoje telo ih pleše: samo im daj vremena, pažnje – ljubavi.

U sigurnom prostoru tango plesne večeri nalazićeš i razvijati razne verzije sebe, i za neke od njih ni ne znaš da postoje. Ako želiš, postepeno ćeš osećati u svom fizičkom/energetskom mehuru gde si sa svojim yinom, a gde sa svojim yangom, koliko deluješ, a koliko se prepuštaš, šta dalje želiš sa tim. U međuprostoru sebe i partnera/ke, učićeš da slušaš svoj instinkt i svoje granice – da li i koliko želiš biti blizu sa drugom osobom, kako primiti i dati sa poštovanjem, bez mnogo reči i racija. U tangu živimo svoj život, pa u tangu jednako ima padova, krahova i skupljanja sebekrhotina, prilika u kojima vidimo i sebe i druge otkrivene, izložene, ljudske. Ranjive: otvorene za povređivanje, otvorene za rast.

Foto: Violeta Maidanik

Foto: Violeta Maidanik

Meni su možda najzanimljiviji: elementi. Argentinski tango bez njih ne može. Danas, kada nam svima jako i stalno treba praksa uzemljivanja, vraćanja sebi = svom telu, toj sigurnoj luci i opipljivom ovde/sada. Zemlja u tangu će ti dati sigurno kretanje i sebepouzdanje, voda u tangu će podržati tvoju karlicu da se opusti i prepusti, vatra u tangu će ti osnažiti fokusiran pokret iz centra tvog bića, vazduh u tangu će ti ponuditi sve što jedan zagrljaj ponuditi može.

I onda, strast, prema? Mnogo je mogućih odgovora na ovo potentno pitanje, a ako biram jedan, biram ga lako: strast prema putovanju u sebe i u svoju autentičnost, a taj put nije samotan sa tangom.

***

Đurđina Šijaković Maidanik

Đurđina Šijaković Maidanik

Đurđina istražuje svet argentinskog tanga više od deset godina i zahvalna je što u tom svetu može da uživa, da se gubi i pronalazi, te da drži prostor za druge kao plesna instruktorka, organizatorka plesnih okupljanja i tango DJ. Đurđinu pronađite na ličnom Instagram profilu i na stranici La Chamuyera Dance Studio