Upoznajte Bodywork: put ka boljem fizičkom i mentalnom zdravlju

Bodywork

Piše: Simonida Zorić Jančić

Bodywork je jedan od onih termina koje često čujete, ali niste sasvim sigurni šta on konkretno znači.

Bodywork je prilično širok pojam koji se uglavnom koristi za opisivanje različitih vrsta terapeutskih masaža i tehnika koje se baziraju na svesnom dodiru i manipulaciji telesne strukture, sa namerom poboljšanja funkcije tela i psihofizičkog stanja.

Podrazumeva tradicionalne tehnike očuvanja zdravlja poput thai masaže, shiatsu masaže, akupresure, refleksologije, ali i savremene pristupe poput Bowen tehnike, Feldenkrais metode, Trigger Point terapije, Deep Tissue masaže, Kraniosakralne terapije, Rolfinga, Alexander tehnike i dr. Pored telesnih terapija, bodywork može često obuhvatati i energetsku terapiju, poput reikija. Sve ove tehnike unutar prakse se baziraju na ideji da su telo, um i duh povezani.

Bodywork
Važno je naglasiti da je ovaj pristup pre svega praksa – mnogo više od masaže i za terapeuta i za klijenta. Za terapeuta ovaj pristup znači dobro poznavanje širokog spektra tehnika, neprestan rad na sebi, prisutnost i jasan fokus u svakom trenutku seanse, a za primaoca tretmana priliku da na sveobuhvatan način brine o svom psihofizičkom stanju, osvešćujući vezu između telesnih simptoma i emotivnih sadržaja.

Svaki bodywork tretman je jedinstven, ali neki osnovni elementi su uvek tu. Tretman obično počinje konsultacijama tokom kojih terapeut razume vaše individualne potrebe i ciljeve. Na osnovu toga, određuje se najprikladniji pristup.

Na bodywork seansi možete imati različite ciljeve: duboko opuštanje, smanjenje nivoa stresa, poboljšanje cirkulacije, detoksikaciju, ublažavanje bolova i tenzije u mišićima, kao i poboljšanje fleksibilnosti i pokretljivosti. Ipak, za razliku od „obične“ masaže, efekte ovakvog tretmana ćete osećati duže i dublje. Redovnim tretmanima ćete vremenom korigovati posturu tela i opustiti hronične tenzije u tkivu, što će vam dati osećaj veće slobode pokreta i poletnosti u svakodnevnim aktivnostima.

Ipak, najčešći efekat koji ćete nakon seanse primetiti jeste osećaj duboke relaksacije, priliva energije i bolji kontakt sa sopstvenim telom.

***

Simonida Zorić Jančić

Simonida Zorić Jančić

Registrovani praktičar Bahovih kapi (BFRP Beograd), Usui reiki master i Wellness terapeut (Učilište Lovran, Opatija). Držala seminare i radionice za odrasle na temu kreativnosti od 2013. godine do danas, kako u Srbiji tako i u inostranstvu: seminari kreativnosti u okviru holističkog programa Harmony na ostrvu Pašman, seminari rada sa kristalima, cvetnim esencijama i slobodnim pokretom u Beogradu, radionice kreativnosti za štićenice Sigurne kuće. Radionice su koncipirane kao pomoć u pronalaženju sopstvenog izraza i kreativnosti i radu na razvijanju sopstvenih potencijala i intuicije kroz različite kreativne tehnike.

U svom individualnom radu objedinjuje više holističkih pristupa, kombinujući rad sa telom kroz masaže, miofascijalno opuštanje i osvešćivanje psihosomatskih obrazaca kroz savetovanje, reiki i rad sa cvetnim esencijama.

Pored višegodišnjeg grupnog i individualnog rada, bavi se edukacijom i obukom polaznika iz oblasti holističkog wellnessa.

Autor holističkog wellness koncepta Zephyros.

U Homeplace-u vodi programe Holistic Bodywork, Dynamic cupping bodywork i savetovanje za Bahove kapi.

Više o Simonidinom radu možete saznati na njenom sajtu kreativistika.com.